Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Almega: Kvalitet måste vara utgångspunkten

Hur får man mångfald inom äldreomsorgen? Det är en relevant fråga som Jörgen Persson tar upp i sin replik på min artikel om äldres inflytande över omsorgen.

Det finns några olika modeller, och upphandling till lägsta pris är inte den lämpligaste när det gäller omsorg, där kan vi vara helt överens. Därför styr nu flera kommuner, som upphandlar äldreomsorg, över till kvalitetsupphandling i stället. Genom att sätta ett fast pris, och låta företagen tävla om vem som kan erbjuda bäst kvalitet, uppmuntras anbudsgivarna att visa att de har en bärande idé om hur de vill ordna omsorgen på bästa sätt.

På andra håll – som i Nacka – har man genomfört ett välfungerande kundvals-system med en check som ger den äldre rätt att välja mellan olika boenden. Det finns säkert fler sätt, och det är upp till politikerna i varje kommun att hitta den bästa modellen.

Vill man uppmuntra etablering av mindre företag är det till exempel viktigt att inte göra för stora upphandlingar, utan se till att det går att ta över också mindre enheter. Oavsett vad en kommun väljer är nyckeln att det måste få kosta och att det är den som behöver flytta till ett boende som själv avgör var hon eller han ska flytta in, och kan välja att flytta någon annanstans om hon eller han vill.

Persson ogillar att riskkapitalbolag äger vårdföretag. För mig kan det aldrig vara ett problem i sig, lika lite som att riskkapitalister äger byggföretag, läkemedelsföretag eller någon annan verksamhet som är helt eller till största delen skattefinansierad.

Det är inte ägarformen som avgör hur verksamheten bedrivs utan det är de anställda – verksamhetschefer, arbetsledare, sjuksköterskor, vårdbiträden och alla andra som har direkt kontakt med de äldre – som står för kvaliteten i verksamheten. Om de har engagemang för uppgiften och får incitament att göra det som är bäst för de boende kommer resultatet att bli bra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel