Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Almelund - före Oxbacken

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

Tillkomsten av Oxbackens centrum har förvandlat östra delarna av Almelund till oigenkännlighet, skrev Arvid Offe 1987.

VLT 9 mars 1989.

I många städer finns det starkt spetsformade hus och kvarter, som i folkmun döpts till "strykjärnet". Några mer utpräglade sådana finns kanske inte i Västerås. Likafullt används uttrycket om flera hus.

Därtill har en hel stadsdel - den tillhör de mindre - med rätta beskrivits som strykjärnsformad.

Det handlar om stadsdelen Almelund, som tidigare var identisk med gården Almelund.

Den låg (ligger) inkilad mellan Hammarbyleden och Köpingsvägen.

Ett historiskt gränshörn eftersom Hammarbyleden i norr utgjordes av den tidigare sockengränsen mot S:t Ilian och Sveavägen i väster tillika var sockengräns mot Lundby socken.

Ibland har Almelund betraktats som en del av Hammarby stadshage, vilket historiskt sett är helt felaktigt. Däremot måste vi erkänna, att området i dag huvudsakligen präglats av det i sen tid utformade Oxbackens centrum.

På 1800-talet utgjordes gården Almelund av fyra och ett halvt tunnland odlad mark.

Den del som inte upptogs av boningshus, stall och andra uthus användes som trädgård.

År 1883 köptes gården av trädgårdsmästare Per Erik Smedberg. Han flyttade dit ett par år senare.

Gårdens ursprungliga boningshus fanns kvar åtminstone till i mitten på 40-talet. Då berättade en son till förutnämnde Smedberg, montören E Smedberg, Almelundsgatan 3, att han var född på Almelunds gård.

Styckas

I slutet av 1800-talet gjordes en första avstyckning från Almelund. På den tomten byggde en stenhuggare Nilsson ett hus.

Sedan tillkom den ena byggnaden efter den andra. En vaktkonstapel Selin byggde fastigheten Fridsborg, byggnadsmästare Blomkvist uppförde Signesborg, vaktkonstapel Lindberg byggde Lindsberg och en lantbrukare Falk från Dingtuna uppförde också ett hus.

På den tiden existerade det varken gator eller gatunummer på området, varför alla hus fick ett egennamn. Vanligen var dessa utformade efter husets första ägares namn.

Almelundsgatan fick sitt officiella namn först 1919.

Då denna gata var intakt fanns det sju fastigheter vid den. Av dessa är nu endast en kvar. I stället har Pingstkyrkan tillkommit som en ny adress vid Almelundsgatan.

Gravplats

Tillkomsten av Oxbackens centrum har förvandlat östra delen av Almelund till oigenkännlighet.

Också västerut har förändringar skett men de tre flerfamiljshusen vid Lantvärnsgatan finns kvar och är till det yttre sig ganska lika men invändigt starkt renoverade. Dessa hus uppfördes 1913 efter ritningar av Bertil Karlberg.

Enligt muntlig tradition användes en del av området som begravningsplats fram till mitten av förra århundradet. Uppgiften härom är bristfälligt dokumenterad men får numera tillmätas trovärdighet eftersom ett skelett anträffades under ett källargolv vid den senaste renoveringen.

Begravningsplatsen får inte förväxlas med det i början av 1800-talet noggrant utarbetade förslaget till kyrkogård inom nuvarande Västermalm. Det förslaget stannade nämligen helt på papperet.

P.S. Gården Almelunds historia var för mig i stort sett okänd intill dess jag för kort tid sedan av en trogen VLT-läsare förärades ett knippe innehållsrika och intressanta tidningsklipp från 1945. Tack för den gåvan! D.S.