Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alternativet är att i oklara lägen alltid eftersträva majoritetsregeringar. Det kan hota nerven och vitaliteten i politiken.

Det behövs en bred uppgörelse om att täppa igen kryphålen i reglerna för finanspolitiken. Det vore bra för Sverige och även för Socialdemokraterna om de i framtiden leder en regering utan egen majoritet.

I onsdagens slutdebatt i riksdagen verkade beskeden klara från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. De stod fast vid det så kallade finanspolitiska ramverket. Det handlar om överskottsmål för hela den offentliga sektorn, utgiftstak för staten, kommunerna ska ha budgeten i balans och en stram budgetprocess i riksdagen. Utgiftsökningar inom ett område måste täckas med utgiftsminskningar inom samma område. Det ska inte vara möjligt för en oenig opposition att driva igenom ofinansierade utgifter eller skattesänkningar. Riksdagen ska ta ställning till budgeten som helhet.

Partiledaren Håkan Juholt (S) var uppbragt över att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ifrågasatte Socialdemokraternas inställning. Juholt hade minsann försvarat ramverket på mängder av möten under det bistra 1990-talet, då Moderaternas uppslutning inte var kristallklar.

Det lät som välkomna besked. Bakgrunden var att ramverket visade sig ha ett kryphål. Oppositionen kan stoppa enskilda skattesänkningar utan att i övrigt behöva ändra i budgeten. De rödgröna skulle därför kunna stoppa exempelvis förslag om ytterligare jobbskatteavdrag.

Än en gång visade Juholt sig vara allt annat än entydig. Han stod fast vid dagens regelverk, men tyckte inte att det behövdes några förtydliganden. Därmed fanns alltjämt möjlighet att de rödgröna partierna tillsammans med Sverigedemokraterna skulle stoppa budgetförslag från regeringen om lägre skatter.

Reaktionerna blev därefter. I riksmedierna spekulerades om att förlust om jobbskatteavdraget i budgeten skulle leda till kaos i riksdagen, regeringens avgång och nyval.

Det är väl spekulativt. Det borde inte ligga i Socialdemokraternas och Miljöpartiets intresse att tillsammans med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet driva fram ett nyval på att stoppa lägre skatter. Väljarna brukar inte gilla regeringskriser, i synnerhet inte när det är oroligt i omvärlden.

Det bästa vore dock att ingå en ny bred uppgörelse om det finanspolitiska ramverket. När de nuvarande reglerna skapades handlade det om att hindra överbud och ofinansierade utgiftsökningar. Tanken att en oenig opposition när budgetförslaget är i balans skulle stoppa lägre skatter verkade minst sagt osannolik.

Men nu är vi där. Då behöver reglerna förändras. De strama budgetreglerna har varit en viktig orsak till att Sverige numera har ordning på statsfinanserna. De gör att även en minoritetsregering kan föra en ansvarsfull och stabil ekonomisk politik.

Det kan finnas andra delar av ramverket som kan behöva korrigeras. Regeringen bör därför ta initiativ till att i en bred uppgörelse anpassa ramverket till dagens verklighet. Socialdemokraterna kan kanske frestas att säga nej och därmed stressa dagens borgerliga regering. Men om Socialdemokraterna i framtiden skulle leda en minoritetsregering skulle de också ha nytta av ett tydligare ramverk.

Alternativet är att i oklara parlamentariska lägen alltid eftersträva majoritetsregeringar. Det kan leda till inbördes oeniga och väl breda regeringar, vilket kan hota nerven och vitaliteten i politiken. Mindre partier kan få orimligt stort inflytande. Det tjänar ingen på, allra minst Socialdemokraterna.