Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amanda Agestav (KD): Bäst för barnen växa upp i familj

Den 19:e september är det barnens val. Det handlar om synen på människan och synen på familjens betydelse. I sakfrågor så är skillnaderna mellan blocken relativt små. Det kan vara jättesvårt som väljare att välja när alla partier vill satsa på pensionärerna, alla vill ha en bra skola och så vidare.

Den största ideologiska skillnaden handlar som sagt om synen på familjen och dess betydelse. Hur vill vi att barnen i Sverige skall växa upp? Vilken roll skall föräldrar ha för sina barn? Hur kan samhället bäst stötta föräldrar i det viktiga föräldraskapet?

Gudrun Schyman hade under sin tid som vänsterledare en kampanj som hon provokativt döpte till ”Död åt familjen”.

Makarna Myrdal skrev på sin tid böcker om hur viktigt det var att samhället tog över fostran från föräldrarna. Barnens behov av en förskola handlade om att få en god samhällsfostran. I praktiken omyndigförklarades föräldrar.

Jag tror inte att familjen är död. Familjekonstellationer har förändrats men grundtanken att leva i små naturliga gemenskaper finns ändå kvar. Barn behöver den tryggheten att växa upp i.

I dag ser familjer olika ut. Här är det viktigt att det inte görs någon skillnad i det stöd som ges till föräldrar. Ingen skall bli diskriminerad i samhällsstödet till familjer på grund av att man är ensamstående med sina barn, lever i regnbågsfamilj etcetera. Samhällsstöd i form av utbildning, råd och stöd när det krisar, familjeterapi skall erbjudas samtliga familjer.

Kristdemokraterna tror att det bästa för barnen är att växa upp i en familj. Det är i familjen som den villkorslösa kärleken finns. Det är familjen som är den bästa norm och värdeöverföraren för barnen. Vi tror att föräldrarna är de som känner sina barn bästa och kan fostra sina barn bäst till goda samhällsmedborgare.

För att underlätta för familjer att orka med vardagspusslet har vi infört det så kallade rut- avdraget. Det ger barnfamiljer och andra möjlighet att släppa en del måsten för att ägna tid åt varandra.

Nu vill Vänsteroppositionen ta bort den möjligheten. Vänstern går också till val på att alla skall ha rätt till förskola oavsett behov. Låt samhället ta hand om barnen. Kan ni höra historiens vindpustar?

Låt föräldrar få vara föräldrar. Fortsätt ge möjlighet till avlastning av vardagssysslor, fortsatt ge möjlighet att gå ned i arbetstid och få vårdnadsbidrag på en del av tiden alternativt vara hemma på heltid något extra år när barnen är små.

Låt inte vänsteropposition förstöra för föräldrarna. Den tid som investeras i barnen är så värdefull. I första hand för det enskilda barnet men även för hela samhällsutvecklingen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel