Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambitiösa studenter som jobbar straffas

Är studiebidraget till för alla svenska högskole- och universitetsstudenter?

Svenskar lånar allt mer och skuldsättningsgraden i samhället är högre än på lång tid. Riksbanken har sammanställt hushållens sammanlagda skuldsättningsgrad, i genomsnitt har skuldkvoten ökat från 324 procent i juli 2010 till 343 procent i juli 2016. Av dessa hushåll står unga individer för den största andelen av skuldsättningen. (Riksbanken,2016)De är flertalet faktorer som påverkar om studenter väljer att belåna sig för sina studier. Enligt CSN så ligger lånebenägenheten för både män o kvinnor på 68,3 procent vilket motsvarar 330 291 studenter (CSN, 2017).

CSN-stödet utformas idag efter inkomstnivå upp till ett visst belopp (fribelopp), utöver det minskar bidraget proportionerligt mot förvärvsbeloppet av arbete. Studenter som väljer att också arbeta straffas genom att varje betald skattekrona leder till ett lägre bidrag. Studenter som redan är en utsatt grupp i samhället och har en begränsad budget att förhålla sig till blir bestraffade när staten propagerar för att avstå från extra arbete.

De studenter som är ambitiösa och ägnar sin lediga tid för att arbeta på sidan av studierna ska alltså undantas sitt bidrag. En student som istället enbart pluggar och väljer bort arbete välkomnas med fullt bidrag. Att politiker säger sig arbeta för en högre sysselsättning är chockerande.

Studenter räknar på hur minimalt man får arbeta för att få rätt till hela bidraget, skulle inte samhället tjäna på att studenter istället arbetar mer?

För mig är den en självklarhet att man ska stimulera för dem som gör rätt för sig och samtidigt sköter studierna.

Skulle vara intressant om politikerna på lokal- och riksnivå svara på om studiebidraget verkligen är till för alla studenter?

Fredrik Lindgren, högskolestudent och förvärvsarbetare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare