Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Amerikanska myndigheterna tog min bil i beslag”

Lokala Power Meet-gurun Klas Brink gasar på året runt. Oavsett om det gäller att driva företag eller bygga bilar. Veteranen släpper in VLT i sitt garage och berättar om några importminnen – det har ju blivit ett par under åren.
Så här gör du - klicka på länkarna

Han kan inte riktigt räkna efter hur många bilar han tagit hem från Amerika genom åren. Klas Brink. Uppåt fyrtio, kanske femtio stycken, har det nog blivit. När de landat på svensk mark har de varit vrak. Och när de rullat ut från ”Brinkens Garage” – blänkande pärlor.

– Jag har bara tagit hem vrak och fixat till. Varför? För då kan man bygga dem och få dem att se ut precis som man vill, säger han.

Brink besöker USA med jämna mellanrum för att ta lite semester och hitta nya objekt. Han har lärt känna många på andra sidan Atlanten under åren.

– Det är spännande att se de ansikten som gömmer sig bakom annonserna. Någon gång har man varit ute mitt i ingenstans för att riva ner en bil hos en gammal Vietnam-veteran. Då är det första som möter dig en gevärspipa när du kommer upp på gården.

I Brinkens garage står över tio bilar just nu. Utöver det finns det bar, scen, biljardbord och omkring 25 damer. Skyltdockor som bär tidsenliga kläder med importerna. Förutom några av dem.

– Hon är faktiskt den enda som kommer från USA, säger han, och pekar på en toplessdam som slappar i ett hörn.

I princip alla bilar han tar hem är från sent 50-tal. Mestadels Cadillacs. Den erfarna bilbyggaren har gott om tips att dela med sig av när det kommer till att ta hem objekt från Amerika. Några blåsningar har han sällan åkt på eftersom han bara köper ”skrot”. Men år 2004 åkte han på en rejäl känga – från de amerikanska myndigheterna.

– Bilen jag köpt visade sig vara stulen. Den hade stulits 1969. Vilket säljaren inte hade en aning om. Och det sket ju han i. Så den togs i beslag av de amerikanska myndigheterna, sen fick jag köpa tillbaka den på deras auktion. Jag fick alltså köpa bilen två gånger. Det blev en dyr historia.

Trots bakslag genom åren har veteranen inte blivit avskräckt. Härom året renoverade han fem Cadillacs – samtidigt.

– Jag har drivit flera företag och jobbat med mycket annat, och är van att jobba med målbilder. Men jag råkade fastna för det här med bilarna för jag tycker det är kul.