Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amir - Sveriges nya Mästerkock

Efter diverse äggrysare och otaliga elimineringstävlingar avgjorde Amir Kheirmandtv-tävlingen med en förrätt som Mannerström utnämnde till ”paradrätt”.

– Det känns underbart, häftigt, asballt och supernajs. Jag är stolt över mig själv, att jag klarade mig hela vägen till en vinst, säger Amir om vinsten i Sveriges Mästerskock och fortsätter:

– Det är kul att en helt vanlig grabb från gurkstaden tar sig så långt i en tävling med så många sökande. Det är en fjäder i hatten och ett underbart minne som jag kommer bära med mig resten av livet.

Mästerkocksfinalisterna Amir Kheirmand och Ala Abasi duellerade med varsin trerättersmeny. Amirs bestod av carpaccio på pilgrimsmussla till förrätt, hjortinnerfilé med potatisfondant och madeirasås som huvudrätt och dessert: Tarte Tatin med vaniljsås.

Ala Abasis meny bestod av förrätten modern räkcocktail, huvudrätten oxfilé med skogssvampsås och potatis- och jordärtskockspuré samt desserten chokladmousse med halloncoullis och mandelflarn.

Amir missade lite på sin huvudrätts potatistillbehör, Ala på chokladmoussen hon gjorde som dessert. Det var ett nervkittlande ögonblick innan juryn bestående av stjärnkockarna Markus Aujalay, Anders Dahlbom och Leif Mannerström avslöjade vinnaren.

– Det tog faktiskt några sekunder efter det att juryn ropat upp mitt namn innan jag fattade att det var på riktigt. Hela den delen av programmet känns lite luddigt eftersom jag var så nervös, berättar Amir.

Trots att han varit i fler elimineringstävlingar än någon annan - minns det förlorade ägget, äggstekningen och äggpastan - tog han alltså hem titeln. Hur kommer det sig?

– Det korta svaret är att juryn tyckte att min mat var bäst. Sen kan man tillägga att jag har fått öva och laga mest mat av alla deltagarna, vilket såklart bidrar till att jag utvecklats mest under tävlingens gång.

Mästerkocksresan har inneburit stor uppmärksamhet för Amir både i medier och i verkligheten.

– I Västerås har det varit fantastiskt, jag trodde aldrig att det skulle vara så många som känner igen en. Det är kul att förknippas med något positivt. Sedan har jag märkt att folk kollar varukorgen när jag handlar.

Amir berättar också att föräldrar stannar honom på stan och säger barnen vill lära sig laga mat nu när de sett honom på tv.

Vad vill han då göra av sin seger? I kvällens program säger han att han vill ta hem titeln för att byta inriktning på sitt liv, att ge matlagningen mer plats. Sedan inspelningen har han funderat mer.

– Jag har fått så mycket respons från föräldrar att att deras barn blivit inspirerade. Jag kommer jobba stenhårt för att driva projekt som inspirerar barn till att lära sig mer om mat och matlagning. Jag mår bra i hjärtat av det och det är en viktig fråga. Ett skolmästerskap i matlagning i Västerås, det ser jag gärna.