Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amnesty: ”Civila drabbas hårt och urskillningslöst”

Att skicka tillbaka människor till Syrien är i dagsläget ”minst sagt olämpligt”, enligt svenska Amnesty.

– Situationen i Syrien är väldigt, väldigt allvarlig. Det rapporteras mycket nu, och vi vet att även civila drabbas, hårt och urskillningslöst, säger Madeleine Seidlitz, jurist på svenska Amnesty International.

Det faktum att utländska journalister inte kan rapportera fritt inifrån landet försvårar för omvärlden att få en bild av läget. Trots det råder det inget tvivel om att det är riskabelt att skicka tillbaka asylsökande, enligt Madeleine Seidlitz.

– Amnestys uppfattning är att läget är så pass allvarligt att det bör föreligga hinder för att utvisa någon alls till Syrien just nu.

Att Assadregimen blir allt mer desperat gör läget extra farligt, säger hon.

– Syrien har i åratal varit ett land där det varit svårt eller omöjligt att vara oppositionell. Med tanke på den prekära situationen för den sittande regimen anser vi att det är ännu svårare nu. Det är verkligen minst sagt olämpligt att återsända någon i det här läget.

Migrationsverket skriver i ett uttalande den 19 december att säkerhetssituationen i Syrien har en ”förödande effekt på civilbefolkningen”.

På sin hemsida avråder Utrikesdepartementet från att resa till Syrien och uppmanar svenskar att lämna landet.

Fredrik Beijer, biträdande rättschef på Migrationsverket, medger att situationen i Syrien förvärrats och säger att familjens vädjande ska behandlas snarast.

– Vi ska titta på det här med största seriositet.

Innebär det en öppning?

– Man har åberopat en del nya skäl som vi ska titta på. För tillfället är ärendet stoppat, säger han.