Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amnesty: Nej tack till tiggeriförbud

Det finns människor som genom bristande politiska beslut och fördomar undanhålls utbildning och arbetsmöjligheter i Europa. De tvingas i sin fattigdom att skaffa mat och andra förnödenheter på andra sätt. Många väljer att ”tigga” - att vädja om att den som har överflöd frivilligt kan ge ett bidrag. Inom EU har vi fri rörlighet och det gör att människor kommer från andra länder för att be om gåvor också i vårt land. Det är lagligt att göra så.

Amnesty International har nyligen släppt en rapport om ”utsatta EU-medborgare”. Du kan ta del av rapporten ”Sweden: A cold welcome” på amnesty.se/människa. Många av de som kommer och ber om gåvor är romer och kommer i huvudsak från Rumänien och Bulgarien.

Diskrimineringen har sitt pris. Många säger sig inte vara läskunniga och i Rumänien är medellivslängden för romer 16 år kortare än för övriga befolkningen för att nämna något.

Polisen bedömer att det är få som utnyttjas av kriminella nätverk. De flesta kommer för att försörja sig och sin familj.

Det finns redan lagliga möjligheter att lagföra kriminella som utnyttjar dem, vilket vi vet genom flera domar. De som erbjuds arbete tar hellre arbete än att ”tigga”. Många vill kunna betala utbildning för sina barn så att de kan ha lättare att få arbete och komma ur fattigdomen i framtiden.

Många av de svårigheter som uppstått kring att människor är bostadslösa skulle elimineras om Sverige levde upp sina åtaganden. Tak över huvudet, tillgång till vatten och sanitet är en mänsklig rättighet. Gotland är en kommun som erbjuder långtidshärbärgen och löser därmed de här problemen för alla bostadslösa. En sådan bostad är också en grund för bättre kontakt med myndigheter, bättre hälsa och lättare att få arbete. Det är ett sätt att göra det tryggare för dessa människor och för vårt samhälle.

Tak över huvudet, tillgång till vatten och sanitet är en mänsklig rättighet.

Västerås stad bidrar tillsammans med stadsmissionen och svenska kyrkan till att hålla öppet i hamnen kl 8-10 på vardagar under vinterhalvåret för ”utsatta EU-medborgare”. Två privata företag bidrar också till stödet.

Västerås kan bättre. Det är staten Sverige och kommunerna som bär ansvaret för att upprätthålla de mänskliga rättigheterna, inte civilsamhället och kyrkorna. För de som är hemlösa ska inte hemlöshet vara ett hinder för att kunna dricka vatten, sköta sin hygien eller gå på toaletten.

De flesta ”tiggare” som kommer saknar sjukförsäkring i sina hemländer och saknar därför också det Europeiska sjukförsäkringskortet. Det är en nödvändighet att Sverige långsiktigt löser sjukvårdsfrågorna för dessa människor.

Det är en nödvändighet att Sverige långsiktigt löser sjukvårdsfrågorna för dessa människor.

Det kan ske på EU-nivå. Tills vidare behövs beslut för att ge dem rätt till subventionerad sjukvård som inte kan anstå. Det behövs också tydliga riktlinjer som kommuniceras till sjukvårdspersonal och till den här gruppen.

Om personer, oavsett ursprung, beter sig störande så finns redan lagstiftning för att avhysa och lagföra dem. Ett tiggeriförbud blir bara en symbolhandling som underblåser de fördomar och den diskriminering som romer är utsatta för.

Ett tiggeriförbud blir bara en symbolhandling som underblåser de fördomar och den diskriminering som romer är utsatta för.

Sverige har påbörjat en inkludering av svenska romer efter Katarina Taikons fantastiska kamp för ett värdigt liv. Arbetet pågår alltjämt, eftersom fördomar tar tid att tvätta bort hos alla och på alla nivåer. Finns det någon som tycker att den inkluderingen har gjort vårt samhälle otryggare?

Ingvar Graflund

gruppsekreterare, Amnesty grupp 191, Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel