Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Alzén är årets Bokens dag-stipendiat: ”Jag vill visa att bonusfamiljen också är bra”

Anders Alzén har tilldelats årets Bokens dag-stipendium för sina böcker om Mirjam och hennes bonusfamilj.

– Jag är bonuspappa själv och jag vill visa att bonusfamiljen också är bra, säger Anders Alzén.

Han har skrivit två böcker om Mirjam som växer upp med sin mamma och bonuspappan Pierre. Även om Mirjam först tycker att det ovant och jobbigt att dela sin mamma med Pierre, är han inte en elak styvförälder som i den klassiska sagan. Snart hittar de varandra och får en riktigt fin relation.

– När jag själv blev bonuspappa för några år sedan började jag fundera kring varför styvföräldrar och bonusfamiljer oftast skildras som något omgärdat av problem och konflikter i barnböcker. Jag ville visa att även bonusfamiljer kan vara bra, säger Andes Alzén.

Han tilldelades stipendiet på Bokens Dag i Västmanlands Teater i lördags. Ett skäl till att juryns val föll på Anders Alzén är att han så väl skildrar både Mirjams och Pierres perspektiv och deras möte, något som många bonusföräldrar och bonusbarn kan känna igen sig i.

– Det är många som har sagt det och många uppskattar också att Mirjam är en så tuff tjej.

Anders Azlén har fått böckerna om Mirjam utgivna av Olika förlag, som specialiserat sig på att ge ut barnlitteratur om hur olika livet faktiskt kan se ut för barn och vuxna och att det också är bra. I dag är växer hälften av alla barn upp i traditionella kärnfamiljer, medan andra lever i andra konstellationer som med en ensamstående förälder eller i en bonusfamilj.

– Det är berättelser som bryter mot och utmanar stereotyper, det är viktigt att visa att det finns många vis man kan vara familj på.

Maria Borgelöv har illustrerat Anders Alzéns böcker i samma anda. I hennes varma, lekfulla och humoristiska bilder ser Mirjam och hennes bonusfamilj ut som ”hipsters” i någon söderförort till Stockholm. Pierre har modsfrisyr och går i Doc Martens-kängor och Mirjams mamma har näsring och stora tatueringar.

– Det är roligt att visa att föräldrar ser ut på olika sätt, inte bara de gamla vanliga bilderna. Jag och Maria Borgelöv har arbetat på olika håll, men jag blev överraskad när jag såg att hon hade illustrerat lekparken i Hökarängen, där vi då bodde, precis som den ser ut, utan att jag hade beskrivit den.

Efter att ha bott 20 år i Stockholm flyttade Anders Alzén för två år sedan tillbaka till barndomsstaden Västerås med sin familj. De bor på Rönnby och han arbetar som kommunikatör på Stadshuset.

Även om det är först under de senaste två åren har fått sina böcker publicerade, har 45-årige Anders Alzén alltid skrivit och det mesta av det han skriver är också riktat till barn.

– Jag har alltid varit intresserad av barnkultur, som barnböcker och barnprogram. Dessutom passar mitt sätt att skriva barnlitteraturen, jag skriver kort och roligt.

Stipendiesumman är på 5 000 kronor och den kommer Anders Alzén investera i sitt fortsatta författarskap.

– Jag kommer att köpa någon slags datorgrej att fortsätta skriva på.

De två bilderböckerna om Mirjam heter ”Bra bestämt!” och ”Jag vill leka inte själv” har i år getts ut i en samlingsvolym.