Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Borg flörtade tydligt med Miljöpartiet, så det kanske blir mer pengar till järnvägen.

Årets budgetförslag kan verka lite innehållslöst. I många länder som USA, Grekland, Storbritannien, Italien, Spanien, Portugal eller Irland vore dock en sådan ”trist” budget snarast en önskedröm.

Finansminister Anders Borg (M) talar om skyddsvallar i årets budget. Det gäller att vara garderad om oron i omvärlden på allvar slår mot den svenska ekonomin. Prognoserna är visserligen betydligt sämre än i våras, men alltjämt tror regeringen att ekonomin ska fortsätta att växa. Efter ett svagt 2012 beräknas tillväxten skjuta fart och arbetslösheten åter börja minska.

Regeringen väntar med stora reformer som ett ytterligare jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensionärer eller höjd gräns för statlig inkomstskatt. Däremot finns utrymme för att sänka momsen för restauranger, höjda bostadstillägg, arbetsmarknadspaket och mer underhåll av vägar och järnvägar.

Det betyder att de flesta inte får mer pengar i plånboken, medan skattesänk-ningar tidigare har kommit många till del. Anders Borg framhåller att det kan behövas ytterligare åtgärder om problemen för-djupas.

Här går regeringen en besvärlig balansgång. Ekonomin är numera väldigt beroende av att konsumenterna är på gott humör och tycker sig ha råd att handla och resa. Risken finns att all uppmärksamhet kring de ökande ekonomiska problemen, och att det inte blir mer pengar i den egna plånboken, kan få fler att hålla hårdare i slantarna. Det kunde, i synnerhet om det kombineras med fallande bostadspriser, leda till kraftigt minskad konsumtion, stopp för tillväxt och ökad arbetslöshet.

Samtidigt är det tydligt att regeringens försiktiga politik har vunnit respekt. Det kan tala för att tillräckligt många känner sig trygga att fortsätta att handla varor och tjänster för att undvika en nedgång.

Prognosmakarna är inte heller överens. Några tycker att regeringen har blivit väl pessimistisk för nästa år, men i gengäld har en alltför glättig prognos för 2013 och 2014.

I gårdagens riksdagsdebatt fanns bara regeringens förslag att granska. Oppositionspartierna kommer med sina förslag senare. Socialdemokraten Tommy Waidelich häv-dade att partiet står fast vid budgetramarna, men varnade för bostadsbubbla och att arbetslösheten biter sig fast. Vi får se vad det betyder konkret.

Finansminister Borg flörtade tydligt med Miljöpartiet, så det kanske blir mer pengar till järnvägen. Miljöpartisten Per Bolund var den ende från oppositionen som försvarade sänkt restaurangmoms, men han var inte tydlig om den ryms i De grönas budgetalternativ. Här kan regeringen behöva ge något i utbyte för att få igenom även denna jämförelsevis begränsade skattesänkning.

Det är rimligt att sänka skatten på tjänster och det vore bra med samma moms på krogen som på färdiglagad mat i livsmedelsbutikerna. Men när utrymmet är så begränsat som i år är det mer tveksamt om just sänkt moms på restaurangen är det allra viktigaste.

Som helhet är budgetförslaget försiktigt och kan få kritik för att inte vara tillräckligt innehållsrikt. Det beror nog både på det osäkra ekonomiska läget och på att regeringen inte har egen majoritet.

Regeringen behöver dock varken höja skatterna eller sänka utgifterna. Det är en avgörande skillnad jämfört med många andra länder. Visst vore det trevligt med lägre skatt eller fler satsningar, men huvudsaken är att indragningar kan undvikas.

Leve tråkigheten!