Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Garpelin: Varför måste vi bli 230 000 västeråsare 2050?

Storstad nr 5 – en våt politisk dröm

Det är Sveriges storstäder som ska växa mest. Vi är alla med och betalar när staten satsar skattemedel på att dessa tre städer ska växa. I torsdags beslutades att det satsas 30 mdr kr på ny infrastruktur i Stockholm. Samtidigt ska där byggas hundra tusen nya bostäder fram till 2035. Detta motsvarar två nya Västerås.

Enligt SKL utmärks en storstad av att ha minst 200 000 invånare i tätorten. Uppsala vars uttalade mål är att kvala in som Storstad nr 4 siktar på att ha 130 000 fler invånare år 2050.För att det ska bo 200 000 i tätorten byggs nu 2500 och snart 4000 nya bostäder per år. Befolkningen protesterar.

Exempelvis ska 2600 bostäder in mellan de hus som idag inrymmer 3800 lägenheter i stadsdelen Eriksberg. Politikerna är förblindade av det hägrande målet. Förtätning behövs för att expandera i tätorten.

Även Västerås är drabbat av detta virus. Drömmen verkar vara att bli Storstad nr 5. Att låta byggherrar föreslå förtätningsobjekt stressar på förtätningsivern.

Dagens planlösa utveckling innebär en avveckling av det som vi känner som vår stad. Jag har tidigare (VLT 160930) varnat för att nästa projekt kunde bli höghus på stranden vid Lögarängen. Vi ser nu hur denna miljö kan offras.

Att Klippan med delar från 1700-talet ersätts med höghus av glas och betong är heller inget hinder. Precis som i Uppsala finns inget skydd ens för de bostadsmiljöer, parker och grönområden som ingår i av fullmäktige tidigare beslutade bevarandeprogram eller grönstrukturplaner.

Gå upp på Djäkneberget och föreställ er hur Västerås stadsbild skulle se ut om politikerna tillåts förvandla vår stad till Storstad nr 5 med 200 000 i tätorten. Skrapan (81 m) sticker ut som stadens uppenbart mest avvikande byggnad.

Att mångfaldiga Skrapan räcker inte. En ledamot i byggnadsnämnden (VLT 161126) vill att Västerås tar Karlastaden i Göteborg som förebild.

Där planeras 240 meter höga skyskrapor enligt en modell hämtad från Toronto. Med viljan att skapa spektakulära landmärken och benägenheten att exploatera skyddade områden kanske risken är stor att det nu är dags att även offra Södra Djäkneberget.

Vart är vi på väg? Den reviderade översiktsplanen verkar lita till att det är någon form av naturlag att befolkningen ökar till 230 000 invånare år 2050.

Är detta en kommunalpolitisk målsättning? I planen saknas en trovärdig prognos med handlingsalternativ. Har näringslivet i staden aviserat behov av 40 000 nyanställda, har staten planerat att flytta ut flera ämbetsverk eller är planen att staden ska bli sovstad till Stockholm?

Det är inte helt säkert att en majoritet vill att Västerås till varje pris ska utvecklas mot att bli Storstad nr 5.