Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Lif: Jag vill gärna ha ett bad men hellre i kommunal regi

Jag och andra kritiker av Kokpunkten ombeds av Ulla Persson med flera i kommunstyrelsen att ”tala klartext”. Vill vi ha ett äventyrsbad eller inte?

Flera av oss har talat klartext. Vi vill gärna ha ett bad. Men hellre i kommunal regi, till exempel på Lögarängen. Där kan kommunen bestämma takten på investeringen, beroende på andra kommunala behov. Utan att binda upp sig för över 400 miljoner kronor till ett privat företag.

Persson och de andra skriver att avtalet med Peab innebär att kommunen slipper den tunga investeringen. Är inte det självbedrägeri, sett genom den fyraåriga mandatperiodens glasögon?

Tror någon att ett privat företag inte räknar in investeringen i det driftsbidrag skattebetalarna ska stå för i 25 år?

Vill kritikerna låta Ångkraftverket förfalla? frågar råden retoriskt. Utan att låtsas om att det ”förfinade” avtal som Ulla Persson tecknat med Peab, utan att fråga kommunfullmäktige, innebär att badet kopplas loss från forskningscentrumet och upprustningen. Kraftverket kan fortsätta att förfalla även med ett bad.

När det första avtalet skrevs 2006 sågs Kungliga tekniska högskolan (KTH) som den viktigaste partnern i ett Science Center som skulle sätta Västerås på kartan. Har fullmäktige fått veta att KTH bestämt sagt nej?

Sedan återstår den principiella frågan: Är det rätt att lämna driftsbidrag med skattemedel till ett privat företag? Är det rätt att använda en kommunal service för att rusta upp ett privatägt byggnadsminne?

Är det den nya Västeråsmodellen?

Perssons och de andras svar på de frågorna är att hänvisa till att avtalet 2006 har vunnit laga kraft, och alltså inte kan överklagas. Inte undra på att de inte vill låta fullmäktige besluta om det nya avtalet! Inte undra på att de anser att alla ändringar, hur stora de än är, ryms inom den gamla ramen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel