Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Teljebäck: Vi lägger ner flyglinjen

Den kostsamma flyglinjen till Helsingfors läggs ner. Det säger kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck.

Annons

Enligt en prognos skulle avvecklingen av avtalet med flygbolaget NextJet kunna kosta upp till 20 miljoner kronor utöver den beräknade förlusten för Flygplatsbolaget.

Som VLT tidigare berättat så beräknas det kommunala Flygplatsbolaget gå med en förlust på 11 miljoner kronor mer än vad man budgeterat för – alltså 43 i stället för 32 miljoner kronor. Detta beror på satsningen på flyglinjen mellan Västerås och Helsingfors som bara varit i drift i drygt tre veckor och som redan är nedläggningshotad.

Under de senaste dagarna har det framkommit uppgifter som säger att förlusten kan bli ännu större när avtalet med flygbolaget NextJet sägs upp. I ett scenario, som presenterades på kommunstyrelsens sammanträde den 7 september, beräknades förlusten kunna bli upp till 20 miljoner om avtalet fortsatte löpa till nästa sommar. Det skulle alltså vara 20 miljoner utöver den budgeterade förlusten på 32 miljoner för Flygplatsbolaget.

Men nu ska flyglinjen läggas ner omgående för att minimera förlusterna. Det säger kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck.

– Nu har vi följt den här frågan från dag till dag och vi ser inga förutsättningar att fortsätta med det här avtalet. Min instruktion till Flygplatsbolagets ordförande och vd är att vi måste bryta avtalet nu och fatta ett beslut i närtid, säger han.

Hur mycket kommer det att kosta att avveckla avtalet nu?

– Det kan jag inte svara på, det beror på vilka intäkter vi får och hur det går i förhandlingen kring att avsluta avtalet.

Teljebäck hoppas att avtalet ska vara uppsagt till den 1 november. När den sista flighten till Helsingfors går får förhandingarna kring avvecklingen avgöra.

Det har florerat olika uppgifter om hur stora förlusten vid en nedläggning kan tänkas bli och att det kunnat handla om 20 till 30 miljoner kronor. I det material som VLT tagit del av framgår det tydligt att åtminstone 20 miljoner kommit på tal vid mötet den 7 september. Ändå är det bara två av de kommunstyrelseledamöter som VLT talat som ville bekräfta uppgiften innan Teljebäck själv berättade att flyglinjen läggs ner.

De andra hänvisar till att det kan vara affärshemligheter eller så vill de inte kännas vid siffran över huvudtaget. Detta trots att uppgiften VLT frågar efter är offentlig eftersom den redovisats för kommunstyrelsen och ingen sekretess ska ha påtalats vid redovisningstillfället.

Även Anders Teljebäck förnekade att han hört siffran om de 20 miljonerna i en radiointervju för P4 Västmanland som han gjorde på fredagen. Han förklarar sitt uttalande med att han inte kunde koppla P4:s fråga till det scenario som hade presenterats för kommunstyrelsen.

– Frågan som ställdes till mig var om det var 20 till 30 miljoner utöver de här elva miljonerna och den siffran kände inte jag igen, säger han.

Läs också: Miljonförlust för Västerås flygplats

Läs också: Ledare: Flygplatsstyrelsen har kraschlandat