Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anette ångrar sin fetmaoperation

Gastric bypass-opererade Anette Dybdahl skulle inte välja att göra om sin fetmaoperation. ”Nej, jag hade vänt mig upp och ner för att få svar på andra sätt. Att ta bort en del av kroppen ska vara det sista alternativet”, säger hon.

Antalet fetmaoperationer har tiodubblats de senaste tio åren och är sjukvårdens lösning vid svår fetma. När Anette Dybdahl genomgick operationen 2011 hade hon ingen aning om hur tuff hennes fortsatta vardag skulle bli.

Hon har mycket svårt att få i sig tillräckligt med mat. Konstant näringsbrist leder till orkeslöshet och blodsockerfall. I värsta fall somnar hon och kan inte röra på sig.

– Jag har kompisar som, om jag inte svarar i telefon kommer hit. Ser de att jag inte är kontaktbar ger de mig druvsocker eller juice så de får liv i mig. Det händer en gång i månaden, säger Anette.

Hon vill berätta att det inte är en quick fix och rekommenderar ingen att göra operationen. Hon är övertygad om att man kan få samma resultat med kostråd och terapi.

– Men det finns fler kirurger än terapeuter, säger Anette Dybdahl som tre år efter operationen har gått ner cirka 65 kilo, från 138 kilo till 73.

När hon tog beslutet att opereras trodde hon att det var det rätta. Hon hade gått upp och ner i vikt under många år, och bland annat provat viktväktarna flera gånger men misslyckats. Hennes hjärta blev sämre och sämre och hon insåg att något måste göras. Efter operationen kunde hon sluta ta sin hjärtmedicin.

– Rent fysisk går vi ner och slipper ligga till belastning för landstinget gällande hjärt- och kärlsjukdomar. Så enligt dem är jag ett lyckat projekt.

Hon fortsätter:

– Missbruket sitter i huvudet, men de opererar magen. För mig har det varit en mental resa. Det går inte längre att döva ångest med mat som tidigare.

Men vissa individer försöker få tröst av mat igen. Hon berättar att på Facebook, där det finns slutna grupper för gastric bypass-opererade, kan man bland annat läsa tips på hur man gör för att kunna äta mer.

Anette känner flera personer som har gått upp i vikt igen efter operationen.

– Man kan inte töja ut magsäcken efteråt, men man kan töja ut tarmarna. Ju mer du äter desto mer vänjer du kroppen vid sött och då kan man ta sig förbi det.

Anette har saknat förståelse och hjälp med den mentala biten både före och efter operationen.

På sin ettårskontroll berättade hon att hon mådde väldigt dåligt psykiskt och fick svaret: ”Hur kan du göra det, du är ju så smal och fin nu?”

– Det får man höra från en smal dietist som aldrig har haft problem med övervikt. De förstår inte vad vi går igenom, säger Anette.

Fetma och operationer

I Sverige är 49 procent av befolkningen mellan 16 och 84 år överviktiga eller feta.

Antalet operationer har minskat under 2013 och 2014 men i ett längre perspektiv har antalet patienter tiodubblats under de senaste tio åren.

Gastric bypass står för den största andelen fetmaoperationer i Sverige: 92 procent 2013.

I landet har antalet patienter som drabbas av komplikationer halverats de senaste 5 åren.

För några år sedan var väntetiderna ett stort problem som nu är helt borta.

Det finns inga alternativ för patientgruppen och det kommer troligen ta 5–10 år innan någon medicinsk behandling kan konkurrera med kirurgi.

Antalet fetmaoperationer i Västerås (Sverige):

2010: 42 (7 800)

2011: 92 (8 500)

2012: 98 (8 050)

2013: 77 (7 700)