Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ängsö en natur- och kulturskatt i Västerås

Hur ser vårt Västerås ut 2026? Var bor och hur bor vi, var jobbar vi, var går vi i skolan, hur reser vi? Alla västeråsare har haft möjlighet att lämna in tankar och synpunkter på det genom remissen på Översiktsplan 2026.

Men i nämnda plan står mycket litet om en av våra allra största tillgångar för frilufts- och kulturlivet, nämligen Ängsö.

Naturreservatet Ängsö ligger ungefär två mil öster om Västerås och är ett fantastiskt område för friluftsliv och för den natur-intresserade. De flesta tänker förmodligen på huvudön med dess vackra och unika slott när de hör Ängsö nämnas.

Men området består faktiskt av 250 öar, holmar och skär. På de större öarna finns ett gammalt kulturlandskap bevarat genom det sätt som lantbruket drivits. Det finns många unika och rara växter på öarna. För fågel-intresserade finns det mycket att bevaka och titta efter, exempelvis kungsörn och havsörn på vintern och häckande fiskgjusar sommartid. Området är attraktivt för naturintresserade året om.

Men inte bara de naturintresserade kan få ut något av ett besök på Ängsö. För friskvård och friluftsliv erbjuds ett flertal härliga vandringsleder, den längsta 8,5 kilometer den kortaste 2,3 kilometer. Och inom området finns flera badvänliga stränder. Snart kommer det att finnas handikappvänliga toaletter vid Gåsvikens bad och vid ångbåtsbrygga. Även annat görs för att öka tillgängligheten. Ängsö kan verkligen bli en natur- och kulturområde för alla!

Men det räcker inte med det. Ängsö kan också vara ett område för meningsfulla arbetsmarknadsinsatser. Redan för några år sedan insåg Västeråsalliansen, som vid den tiden styrde kommunen, att kombinationen av åtgärder för arbetslösa och insatser för kultur- och naturbevarande var ett vinnande koncept.

Ängsö ägs sedan 1971 av Westmanna-stiftelsen. Stiftelsen ser till att Ängsös naturreservat vårdas och förvaltas efter de regler som finns. Parallellt med framgångsrikt arbete med att få ekonomin under kontroll, gör man olika insatser för att öka attraktivitet inom området. Under föregående år återöppnades det före detta Naturrummet under det nya namnet Ängsö Natur- och kulturmagasin. Det var många som hittade dit redan första månaderna och vi kan varmt rekommendera ett besök. Den officiella invigningen blir under våren. I sommar kommer det att finnas en smed och en guldsmed på området. Förhoppningsvis kommer man kunna hyra en cykel för att ta sig runt i det fantastiska kultur-landskapet.

Slottet är sedan gammalt ett erkänt intressant besöksmål med värdefulla samlingar. Numera förstärks attraktionskraften i slottsområdet genom att det i även finns lokaler för större evenemang och sammankomster såsom exempelvis julmarknader.

Vi i Alliansen tycker att det är hög tid att Västerås lyfter fram det unika kultur- och friluftsområdet Ängsö som den pärla det faktiskt är. Området ligger visserligen längst österut i kommunen, men kan mycket väl bli ett centrum för västeråsarnas natur- och kulturupplevelser!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel