Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ängsö får inte säljas privat

Ängsö får inte heller fortsättningsvis säljas till någon annan än kommuner, staten eller organisationer. Kammarkollegiet har avslagit Westmannastiftelsens ansökan om att ändra sina grundregler.

I stiftelsens urkund (reglerna som skrevs vid bildandet) står bland annat att fastighet, eller del av fastighet, bara får säljas eller hyras ut till kommuner som ingår i stiftelsen, till statlig myndighet eller organisation. Förutsättningen för en försäljning är dessutom att fastigheten ska användas för friluftsändamål.

Eftersom stiftelsen varit nästintill pank har man ansökt om att få ändra reglerna hos Kammarkollegium, så att man kan sälja till andra – exempelvis företag eller privatpersoner, eller kunna belåna.

Men Kammarkollegiet avslog begäran. Stiftelsen har tre veckor på sig att överklaga beslutet.

– Det ställer till svårigheter för oss, vi kan inte sälja någonting och det innebär att vi antagligen inte heller kan låna eftersom det inte finns något värde att sälja. Man säger också att de ursprungliga stiftarna ska lämna bidrag, men det vill inte de, säger Magnus Ekblad, förvaltare på Westmannastiftelsen.

Stiftelsen kommer att konsultera juridisk hjälp för att se om eller hur man ska gå vidare.

Ängsö är det som återstår av stiftelsens mark. Den tidigare styrelsen sålde nämligen tillgångar till ett värde av 43 miljoner kronor mellan år 2004 och 2006, bland annat Darsbo och Främshyttan i norra länet. Pengarna skulle gå till stiftelsens förvaltning.

– Jag har aldrig hört förslag om att någon skulle ställas till ansvar för det. Man har sålt för att använda till turistverksamheten som man visserligen inte skulle hållit på med, men som ändå hade kostat kommuner och landsting pengar, säger Magnus Ekblad om de gamla försäljningarna.

Enligt Magnus Ekblad får beslutet inga konsekvenser för stiftelsens nuvarande verksamhet, eftersom politikerna beslutat att en försäljning av Ängsö inte är aktuell längre.