Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anita M Wallén: Man behöver inte tycka om alla för att vara snäll

Skolverkets kritik mot mobbningsåtgärder överraskade många. Alla åtgärder för att stoppa, minska eller förhindra mobbning i skolor och samhället borde berömmas. Det är inte lätt att stå upp mot mobbare, men om man inte gör det, då skickar man fel signal och det blir bara värre och värre.

Hur ser en mobbare ut? En mobbare kan vara en elev, en lärare, eller en rektor.

En mobbare kan också vara vem som helst, det vill säga främlingar, arbetskamrater, grannar och så vidare. Man läser då och då om mobbade elever som tvingas att byta skola, eller elever som är rädda att gå till skolan. Detta är fruktansvärt. Det skulle aldrig hända i många andra länder och man undrar ibland varför det händer i Sverige.

Varför mobbar man? Vart tog sunt förnuft och skam vägen? Mobbning är ett stort samhällsproblem. Det är inte bara barn som mobbar, utan tonåringar och vuxna också. Man är rädd att agera ibland, för man vill inte bli misshandlad.

Vad kan vi göra för att minska, förhindra eller stoppa mobbning?

För det första, måste vi visa vårt stöd till alla som kämpar för vartenda barn i samhället som mobbas. För det andra, behöver man lära mobbarna att mobbning är dumt och det är faktiskt roligare att ha kompisar. Några elever mobbar eftersom de har svårt att umgås med andra. Det är viktigt att skolor har gemensamma aktiviteter, och tävlingar, där alla får vara med, och där alla kan visa upp olika talanger till exempel idrott, musik, teater, dans, och så vidare för att förena alla elever och personal i skolan.

Ge eleverna mer ansvar!Låt hela klassen säga “nej” till mobbning! Låt dem se till att alla mobbningsförsök misslyckas genom att ropa ”sluta” tillsammans och till och med bua. Tillsammans kan de förhindra mobbaren från att göra illa den mobbade eleven, men de får inte slåss.

Dela upp eleverna i olika grupper och låt dem sitta och lösa olika uppgifter tillsammans och presentera resultaten tillsammans. Låt alla elever vara med och delta på lektionerna genom att uppmuntra alla att läsa en del av en text. Lärarna kan då upptäcka dem som behöver lite extra hjälp och sedan kan de hjälpa de svaga eleverna att förbättra sig.

Eleverna lär sig också att samarbeta och hjälpa varandra när de får göra, lösa och presentera arbetsuppgifter tillsammans. Låt mobbaren stanna hemma om hans eller hennes beteende inte förbättras, efter personalen har pratat med föräldrarna. Ge mobbaren lite mer läxor.

Föräldrarna, Skolverket och alla i samhället behöver också vara med och hjälpa att uppmuntra och berömma elever och alla som kämpar för att stoppa mobbning. Skolverket borde skicka blanketter till elever, personal, rektorer och föräldrarna då och då för att skaffa anonyma uppgifter om vad som händer i skolorna och hur alla mår. Extra stöd till elever, föräldrar och personal kan också behövas.

Sverige är ett civiliserat samhälle, men ibland behöver man påminna människor att man inte behöver tycka om alla för att vara snäll.

Att vara trevlig mot alla är ingen konst. Det kan alla, om de vill.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel