Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anita Muchilwa Wallén: Undvik eller minska alkoholdrickandet för barnens skull

Jag älskar jul, julstämningen och glädjen. Det har jag alltid gjort. För mig, har julen alltid varit en tid för familjer, släktingar och kompisar att fira Jesus födelse och tillbringa tid tillsammans. En tid att uppskatta familjen och alla kära och nära.

Jag växte upp i en stor familj och vi återförenades alltid vid julen. Jag behövde aldrig oroa mig att julfester skulle urarta. Min mamma var jättesnäll och nykterist.

Min pappa tyckte om att festa ibland. När min pappa drack alkohol förvandlades han till en pratkvarn. Vi fick ursäkta oss, eftersom han kunde berätta i flera timmar. Jag kände mig alltid trygg hemma.

Människor är olika och påverkas på olika sätt av alkohol. Några blir sömniga, trötta, glada, pigga, våldsamma, pratkvarnar och några gör pinsamma saker. Hög alkohol-konsumtion är skadligt för hälsan.

Berusade personer är en fara i trafiken, för sig själva och även för andra. Om du försöker att gå ner i vikt, är det bra att veta att alkohol innehåller många kalorier. Det är viktigt att veta gränsen. Jag smakade alkohol för första gången här i Sverige. Jag var 28 år och biverkningen var att jag blev yr i huvudet, trött och sömnig av ett halvt glas vin. Jag är helt nöjd med att dricka läsk. Jag tycker om att vara klar i huvudet.

Ett glas vin kan vara en positiv upplevelse, men det är viktigt att inte dricka för mycket. Den som tidigare har haft negativa upp-levelser av alkohol bör helst inte dricka alls, särskilt när barnen är hemma, Om du känner någon som ha förlorat kampen mot alkohol och är beroende, sök hjälp från de olika stödorganisationer, andra familj medlemmar och kompisar.

I dag finns det flera alternativ. Om man påverkas negativt av alkohol kan man alltid välja Alkoholfritt vin, öl, eller champagne. Rädda julstämningen.

Man kan också festa och njuta ordentligt av varandras sällskap utan alkohol. Det är viktigt för alla att känna sig trygga hemma. Gå ut och gör någonting roligt tillsammans. Om du verkligen tycker att du behöver dricka, använd ditt förnuft och drick sunt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel