Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anita Muchilwa Wallén: Var finns hjälpen när man nått smärtgränsen?

Tragedin i Sigtuna chockade många. Hur kunde mamman välja att släcka livet på dem hon älskade mest? Varför lämnade hon inte barnen hos papporna?

Det är inte första gången vi läser om människor som har fattat sådana här tragiska beslut när livet har svikit dem. När man känner att man inte har någonstans att gå, ingen som förstår, ingen som vill hjälpa, eller ingen utväg. Hur många har upplevt hennes situation förut, och hur klarade de sig? Det är lätt att vara efterklok vid tragedier.

Det är viktigt att lära något av tragedier. Frågor man måste fråga sig är: Vart kan man gå för att få hjälp när man inte har några pengar men många räkningar, ingen mat eller el och barnen är hungriga?

Hur kan man bäst hjälpa familjer som har det tufft utan att hota att ta barnen från dem bara för att de inte kan försörja sig själva?

Hur många män och kvinnor vet om trygga ställen där de kan få mat och hjälp att lösa sina problem? Finns det sådana ställen och vad heter de? Vilket nummer kan man ringa och få hjälp?

Det är viktigt att kommer ihåg att alla människor är olika och hanterar olika problem på olika sätt. För mycket stress resulterar i olika reaktioner hos olika människor. Några går in i vägen, andra blir våld-samma, tokiga, eller börjar stjäla. Andra kan helt enkelt ta sina egna liv, eller andras.

Snart är det vinter och förhoppningsvis kommer ingen att läsa om familjer som vräks ut i kylan på grund av obetalade räkningar och skulder.

Det finns många människor som behöver hjälp och stöd. Visa dem att ni finns där för dem. Samhällets information och en dygnet runt- jour är viktigt – att veta vart man kan gå för att få hjälp när man har nått smärtgränsen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel