Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmälde sig till spanskkurs – köpte droger för studiemedlet

När studiemedlet från CSN för spanskkursen kom in på kontot blev frestelsen för stor för mannen från Hallstahammars kommun – och allt gick åt till droger. Nu har han dömts till skyddstillsyn för bidragsbrott.

Det var i fjol som mannen i 20-årsåldern från Hallstahammars kommun anmälde sig till en kurs i spanska. Han sökte också - och beviljades – studiemedel från CSN för kursen, som skulle pågå från februari till juni och äga rum vid en språkskola i soliga Malaga i Spanien.

Innan kursen skulle börja betalade CSN ut drygt 55 000 kronor till mannen i studiemedel. Men några språkskolestudier blev det aldrig för mannen, som uppgett att han i stället köpte droger för pengarna.

Eftersom han aldrig informerade CSN om att han inte avsåg studera, detta trots att han informerats om att det var hans plikt, anser Västmanlands tingsrätt att mannen gjort sig skyldig till bidragsbrott.

Tingsrätten anser att det saknas skäl att döma mannen till fängelse. Däremot konstaterar man att det föreligger behov av skyddstillsyn eftersom mannen har ett långvarigt drogmissbruk bakom sig.