Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmärkningsvärda påhopp från Socialdemokraterna

Replik. Det märks att det snart är val och att stödet för socialdemokratin det senaste året har rasat markant i mätningarna. I ett desperat försök att vinna röster satsar nu Socialdemokraterna hårt på att driva negativ kampanj, det vill säga att misskreditera sina politiska motståndare istället för att prata om sina egna visioner och förslag. Nu senast om bostadspolitiken.

I en debattartikel den 3 juli påstår finansminister Magdalena Andersson (S) och Magnus Johansson (S) att Moderaterna driver en politik som syftar till att ”tvinga folk att flytta från sina hem och därigenom öka otryggheten”.

Surfar man in på exempelvis aftonbladet.se möts man som läsare av annonser från Socialdemokraterna med budskapet ”Nej till Moderaternas hyreschock” samt att den så kallade hyreschocken skulle beröra 20 000 hushåll i Västerås.

Ett mycket märkligt och anmärkningsvärt beteende. Uppenbarligen finns det ingen substans i Anderssons och Johanssons påstående.

När vi ställer frågan om vilket konkret bostadspolitiskt förslag Socialdemokraterna hänvisar till samt hur de kom fram till att just 20 000 hushåll i Västerås skulle drabbas av en hyreschock svarade Magnus Johansson (S) genom partiets facebook-sida att vi fick ta reda på svaret själva. Dessutom ville han inte svara på om hyreschocken skulle gälla kommunala eller privata hyresrätter.

Ett mycket märkligt och anmärkningsvärt beteende. Uppenbarligen finns det ingen substans i Anderssons och Johanssons påstående.

Vad har då Moderaterna egentligen sagt när det gäller bostadsmarknaden? Vi har varit tydliga med att vi vill se en blocköverskridande överenskommelse om bostadsmarknadens funktionssätt, inklusive en ansvarsfull infasning av ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet.

Dessutom vill vi se en snabbare plan- och byggprocess, färre överklaganden, regelförenklingar, lägre produktionskostnader, slopat detaljplanekrav och riktade insatser till enskilda hushåll i behov av extra stöd. Vi har dessutom föreslagit en ny bostadsform lokalt i Västerås som syftar till att bygga billigare hyresrätter för exempelvis ungdomar och nya västeråsare.

Socialdemokraterna påstår att vi moderater har en övertro på marknaden. Det är snarare på det viset att Socialdemokraterna har en övertro på sig själva. Miljardsubventionerna till byggherrarna är Socialdemokraternas enda bostadspolitiska åtgärd när branschen, trots att experter och historien har dömt ut den typen av stöd som mycket dyrt och ineffektivt för att öka bostadsbyggandet.

Dessutom har regelförenklingar för ökat bostadsbyggande, som regeringen vid upprepade tillfället lovat, uteblivit.

Det är dags för en ny Alliansregering som har svaren på morgondagens problem.

Sveriges bostadsmarknad behöver en nytändning. Det är dags att byta ut en trött och handlingsförlamad S-regering som är oförmögen att hantera de problem vi ser i dag på bostadsmarknaden mot något nytt.

Det är dags för en ny Alliansregering som har svaren på morgondagens problem. Det är dags för en politik som gör det möjligt för att så många som möjligt kan köpa sitt boende, även de med små ekonomiska marginaler. Sverige behöver en ny egnahemsrörelse.

Elisabeth Unell (M)

oppositionsråd i Västerås

Anna Hård af Segerstad (M)

oppositionsråd i Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel