Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Anna gjorde helt rätt”

Att jaga bort vargen med skrik och järnrör var helt rätt gjort tycker Länsstyrelsens rovdjursexpert Pierre Ahlgren om helgens vargmöte i Svanå.

Det var när Anna Simonsson i fredags kväll var ute på tomten i Svanå med sina hundar som det plötsligt dök upp en varg bland hundarna. Anna lyckades kalla till sig sina hundar och gav sig sedan efter vargen med skrik och järnrör för att skrämma bort den.

– Det är inget ovanligt beteende för en varg. Det är som med hundar, de bryr sig inte om det är något som fattar deras intresse. Om det är så att det ska till att löpa någon tik så är de extra intresserade, säger Pierre Ahlgren.

Han tror att vargen fick sig en tankeställare av Annas skrämseltaktik och han önskar att flera vågar göra så när de möter varg.

– Att hon vågade gå in och skrämma, det är med berömt godkänt. Och att hon inte gav sig heller, utan att hon faktiskt körde på. Det var ju det som fick den att gå undan. Vargar springer ju inte undan, de går undan i ganska sakta mak. De vet att det är inget djur som springer ifatt dem.

Att vargen rör sig i trakterna kring Svanå är inte konstigt enligt Pierre eftersom det i skogen där finns en slaktplats där jägarna lägger slaktavfall. Det var också där de första observationerna av varg gjordes när vargparet i Skultunareviret etablerade sig.

Om det var någon av fjolårets valpar som dök upp på hos Anna Simonsson eller om det är någon förbipasserande varg är svårt att säga för Pierre Ahlgren. Många vargar har passerat Västmanland under sommaren, på jakt efter partner och ett eget revir.

– Vi vet inte vad som har hänt i Skultunareviret under sommaren, det kan vara så att hanen har dragit vidare och då är det ett område som är tomt och då kommer det någon annan in.

Länsstyrelsen har konstaterat att föryngring har skett i fyra av sex vargrevir i Västmanland i år.