Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Kinberg Batra beredd att fälla regeringen med SD: "Måste agera skarpare"

Moderatledaren tvekar inte att använda Sverigedemokraterna som stöd för att fälla regeringen.
– Vi ska vara beredd att agera skarpare, säger Anna Kinberg Batra.
Det beskedet gav hon under torsdagen på en pressträff.

– Vi ska inte utesluta att bilda majoriteter med Sverigedemokraterna, men jag vill inte inleda regeringsförhandlingar med dem, säger Anna Kinberg Batra (M).

I höst vill Anna Kinberg Batra lägga in ett alternativ till regeringens statsbudget. Det innebär att partiet öppnar för att fälla regeringen tillsammans med SD.

– Jag tycker inte att man kan fortsätta som tidigare att inte prata om en viss lösning bara för att det handlar om Sverigedemokraterna. Vi ska vara beredda på att ta stöd för att få fram majoritet för de förslag vi vill ha igenom.

Anna Kinberg Batra vill bilda en alliansregering så snart som möjligt.

– Vi vill genomföra så mycket som möjligt av alliansens politik och vår moderatpolitik. Vi är inte beredda att för den sakens skull ge upp våra värderingar.

Flera nobbar utspelet

Under en pressträff med Centerpartiets ledare Annie Lööf kommer det fram att partiet inte ställer sig bakom förslaget med en gemensam alliansbudget.

– Vi ska inte kasta ut Sverige i en politisk cirkus, sa hon.

Kristdemokraterna välkomnar beskedet. Partiledaren Ebba Busch Thor menar att moderaternas utspel går på samma linje som deras egen.

– Vi har inte ändrat vår position, därför anser jag att det är bra att Moderaterna ger ett besked som är ett liknande det vi gett, säger hon på en pressträff.

Det är därmed endast Kristdemokraterna som stödjer Moderaterna i frågan.

Saknar kompass

Statsminister Stefan Löfven höll en pressträff där han sade att Anna Kinberg Batra tappat sin politiska kompass.

– Moderatledaren har nu gett upp tanken på att vinna förtroendet för ny politik. Jag noterar också att hon inte har med sig Centerpartiet och Liberalerna i det som brukade kallas Alliansen.

Reaktionerna på Moderaternas besked lät inte vänta på sig på Twitter.