Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Lundberg (L): Valfriheten inskränks i förskolekön

Det måste gå att tacka nej till köplats

Nyligen beslutade förskolenämnden om ett nytt regelverk för ansökan och placering i förskolan efter förslag från majoriteten (S, MP, C, KD). Jag och Liberalerna var då ensamma om att protestera eftersom vi inte vill inskränka valfriheten för västeråsarna.  

Det nya regelverket kommer i princip att tvinga föräldrar att tacka ja till erbjuden förskoleplats oavsett var i staden de får erbjudande. Alternativet är att kastas ur kön och börja om från början med en ny ansökan. Så ska vi inte hantera medborgare. Vi måste istället ha medborgaren i fokus och utforma regelverk som utgår från individens behov och önskemål istället för från administration och byråkrati.

Många kommuner har regelverk där det går att få behålla sin plats i kön om man inte får plats i den förskola som man önskat som förstahandsval. Får man erbjudande på annan förskola så behåller man sin plats i kön till högre prioriterat önskemål tills dess att kommunen kan erbjuda plats på förstahandsvalet.

Exempel på kommuner som har det så är Nacka, Örebro, Linköping och Stockholm bara för att nämna några. För mig är det att ha medborgaren och valfrihet i centrum. Eftersom några kommuner använder sig av denna mer generösa modell så vet vi att den borde vara möjlig att införa också i Västerås.

Inget är viktigare än en bra start och därför är förskolan och hur vi som kommun hanterar förskolekön extra viktig. För mig som liberal är det en viktig utgångspunkt att alla ska ha rätt att välja förskola för sina barn. Bättre än att inskränka familjens valfrihet vore att se till att bygga ut förskolan i de områden där det idag är brist på platser.

Anna Lundberg (L)

ledamot förskolenämnden

Läs också: Vikarier inom skola och förskola kostar Västerås två miljoner per år

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel