Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna sprang efter tjuven

För en månad sedan hade Anna Bråtnäs tappat sina nycklar. Natten till i går kom tjuven. Väckt och varnad av familjens hundar rusade hon efter tjuven i bara under- kläder. ”Jag tror att han har hållit span på oss”, säger Anna.

Hon och sambon Joakim Gardeblad vaknade av att hundarna skällde som besatta på nedervåningen. Det första Anna tänkte var att någon var i huset. Och så tänkte hon på nycklarna som hon tappat i närheten av huset en månad tidigare.

Anna rusade ner för trapporna och kände på ytter-dörren. Den var olåst, trots att de låst den kvällen före.

När Anna gick ut såg hon tjuven – i svarta kläder, beige ryggsäck och hjälm med svart visir – som var på väg att fly på en moped.

– Och jag springer efter i trosor och linne, vilken syn alltså.

Ur den öppna ryggsäcken tappade tjuven Joakims plånbok och vände tillbaka för att plocka upp den. Men Anna hann före, och tjuven försvann iväg på mopeden.

När adrenalinet lagt sig kom chocken och rädslan.

– Jag tror att han har hållit span på oss. Det är det som är så otäckt. Och vi vet inte om han varit inne tidigare heller.

Familjens bil brukar alltid stå utanför huset, men kvällen före inbrottet hade Joakim kört in bilen i garaget. Tjuven trodde nog att familjen inte var hemma och passade på, tror Joakim och Anna. Genom köksfönstret hade tjuven dessutom haft uppsikt över köksbordet, och just den här natten låg flera värdesaker framme.

– Vi hade förberett inför en Stockholmsresa som vi skulle göra under onsdagen. Fyra stycken 500-lappar låg på bordet, säger Anna.

Dessutom två mobiler, en klocka, två plånböcker och en sprillans ny laptop. Tjuven fick med sig allt utom mobilerna och klockan, och den plånbok som han tappade. Men han kom också över tre guldringar, arvegods från Annas mamma.

Att familjen väntade med att byta lås var naturligtvis en tabbe, inser de nu i efterhand.

– Jag hoppades att någon skulle lämna in nycklarna till polisen. Men den första tiden hängde vi ett kastrullock på ytterdörren, säger Anna.

Eftersom hon varit slarvig med nycklarna vet familjen inte heller om de kommer att få tillbaka några pengar från sitt försäkringsbolag. Åtmin-stone 30 000 har inbrottet kostat.

Men trots allt är de lättade över att inget allvarligare inträffade. Och på sätt och vis var det tur att tjuven kom en natt då familjen och hundarna var hemma.

– Annars hade han ju kunnat rensa hela huset, påpekar dottern Josefin, 15.

– Nu är man glad att man har skälliga hundar, säger Anna.

Polisen kommer nu att göra en teknisk undersökning av den plånbok som tjuven tappade, för att försöka få fram fingeravtryck.