Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Wallén (S): Att enbart satsa på fler poliser räcker inte

Beatrice Ask skriver att polisen kan bättre. Trots att regeringen skjutit till pengar till fler poliser så är hon inte nöjd.

Vi Socialdemokrater ser det som positivt med bland annat fler poliser. Det finns emellertid anledning att tillägga att sambanden för ett samhälles brottsutveckling är betydligt mer komplicerade än om det finns 19 000, 20 000 eller 21 000 poliser.

Brottsutvecklingen hanteras inte enbart med fler poliser. Ask blundar helt för att den politik regeringen för också påverkar brotts-utvecklingen. Brottslig-hetens omfattning i ett samhälle har till stor del sin förklaring i hur samhället tillgodoser människors behov av utbildning, vård och omsorg i olika faser i livet.

Stora klyftor i samhället får också konsekvenser på det kriminalpolitiska området. Barn som växer upp i familjer där vuxna drabbas av arbetslöshet, olycka eller sjukdom drabbas naturligtvis också om inte samhället anstränger sig för att utjämna skillnader i livsvillkoren.

Ändå har regeringen valt att försämra trygghets-systemen så att otrygg-heten ökar. Med fyra års borgerligt styre har klyftorna i samhället ökat. Under samma tid har antalet anmälda brott ökat. All forskning visar att det finns ett tydligt samband mellan ojämlika levnadsvillkor och brottslighet.

Vi behöver en välfärd som ger alla barn och ungdomar möjligheter att lyckas i livet.

Jag ser med oro på hur brottsutvecklingen kan komma att öka om inte regeringen byter riktning. Regeringen för en politik som delar upp Sverige och skapar klyftor mellan dem som har och dem som inte har. Jag har flera exempel. Den förstörda a-kassan, försämringarna i sjukförsäkringen som tvingar cancersjuka till arbetsförmedlingen, barnfattigdomen, ungdomsarbetslösheten som är en av de högsta i EU.

Detta ökar otryggheten och det är detta Beatrice Ask måste ta i tu med i stället för att enbart satsa på fler poliser.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel