Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Wallén (S): Låt fotbollen vara en idrottsfest!

Svensk fotboll har haft problem med huliganism länge. Bråk, misshandel, skade-görelse och olika former av ordningsstörningar har skapat en trist inramning av det som hade kunnat vara fester för alla idrottsälskare.

Bara i år har två allsvenska matcher stängts av på grund av allvarliga tillbud inne på arenorna. Snart blir människor allvarligt skadade eller ännu värre. Därför vill vi socialdemokrater skärpa verktygen mot huliganism och införa anmälningsplikt.

Anmälningsplikt innebär att personer som exempelvis är dömda till tillträdesförbud, våldsbrott eller ordningsstörning som är relaterad till idrottsevenemang ska kunna beläggas med anmälningsplikt på polisstationer under matchdagar. Då hålls kända bråkmakare borta från arenorna.

I stort sett alla politiska partier utom Moderaterna har tidigare efterlyst anmälningsplikt. Fotbollsklubbarna och Svenska fotbollförbundet har länge krävt det.

Därför tog vi socialdemokrater nyligen ett initiativ i riksdagen som fick stöd. Kravet var att regeringen skulle återkomma med en lagstiftning om anmälningsplikt 2012.

En anmälningsplikt som kan träda i kraft till fotbollssäsongen 2013 kan tyckas sent med tanke på att problemen pågått under flera år. Samtidigt är det viktigt att utforma en sådan lagstiftning på ett rätts-säkert sätt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel