Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anne-Marie Dahlén, Svensk Mjölk: Mjölk från Västmanland kan rädda liv i tredje världen

I dag, den 1 juni, är det Mjölkens dag – instiftad av FN för att över hela världen uppmärksamma barns rätt till mjölk.

Här i Sverige är mjölken självklar men i många delar av världen kan den betyda skillnaden mellan liv och död. Det råder global livsmedelsbrist och miljoner barn är hårt drabbade av undernäring. För majoriteten av dessa barn hade tillgång till mjölk med dess unika näringsinnehåll kunnat vara räddningen.

Jag har haft förmånen att ägna hela mitt yrkesverksamma liv åt detta fantastiska livsmedel. När jag nu lämnar min tjänst som vd för mejeriernas branschorganisation Svensk Mjölk måste jag säga att den svenska mjölkbranschen befinner sig i ett motsägelsefullt läge.

Sverige är ett av världens bästa mjölkländer. Vi har marken, vattnet och det perfekta klimatet för att producera mångfalt mer mjölk än vad vi gör i dag – mjölk skulle kunna rädda liv på tusentals barn och vara en del av lösningen på livsmedelskrisen i världen.

Men i stället krymper den svenska mjölksektorn allt mer. Här i Västmanland har antalet mjölkgårdar halverats under de senaste fem åren. Det får inte bara konsekvenser för de enskilda mjölkbönderna.

Mjölkproduktionen är navet i landsbygdens ekonomi och varje mjölkbonde genererar ytterligare fem jobb. Med länets totalt 70-tal mjölkbönder motsvarar det 350 arbetstillfällen.

När mjölkproduktionen i länet minskar får konsumenterna sämre tillgång till mjölkprodukter som är närproducerade med största möjliga hänsyn till djur och miljö. Sverige är det enda land i världen där mjölkkor enligt lag har generell rätt att gå på bete och vår mjölkproduktion hör till dem i världen som orsakar lägst klimat-påverkan. Ändå ökar importen av mjölkprodukter allt mer. Till exempel importerades under 2010 39 procent av alla hård-ostar som konsumerades i Sverige. Det motsvarar 460 000 ton mjölk, eller drygt elva gånger så mycket mjölk som totalt producerades i hela Västmanland under samma år.

Genom att välja svenska mjölkprodukter bidrar du till en levande landsbygd, ett öppet landskap och att du även i fortsättningen kan servera dig själv och din familj närproducerade livsmedel från friska kor. Och inte minst, att mjölkbönderna i Västmanland kan blir en del av lösningen på världens snabbt växande behov av näringsrik och klimatsmart mat. För Sverige och världen behöver mer svensk mjölk och fler svenska mjölkbönder.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel