Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annedal var en lugn avkrok

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

- Jag var snäll och ordentlig - kanske för ordentlig. Pallade väl ett äpple någon gång. Mer dramatiskt var det inte. Annedal var ju en lugn avkrok där var och en skötte sitt. Så minns Erna Bergh, 78 år, sin uppväxt.

- Vi flickor höll nog mest till i bakgrunden. Samhället var ju så patriarkaliskt på den tiden. Och det blir väl så att även pojkar syns och hörs mer i ett manssamhälle, säger Erna Bergh.

Hon föddes i en av de Västra utgårdarna 1923 och växte upp där tillsammans med sin bror. Hennes far Einar Lundholm, som var lindare på Asea, köpte stugan 1922 och byggde ett nytt hus åt sig på samma tomt i början av 1930-talet.

Som liten gick Erna Bergh liksom de andra barnen i söndagsskola på Annedal.

- Vi höll till på övervåningen i ett av husen och jag tror att familjen var missionsförbundare. Därifrån har jag ett gräsligt minne. Vi blev bjudna på saft och bullar och ett av småbarnen råkade välta omkull saftglaset på duken. Som straff fick han stå i skamvrån inför oss andra. Stackars unge. Fast jag var så liten funderade jag mycket över hur kristna människor kunde bete sig så illa mot ett barn.

En händelse som etsat sig fast i Erna Berghs minne är när tennishallen vid Köpingsvägen brann ned till grunden onsdagen 17 mars 1943.

- Nerifrån Annedal såg det ut som om hela staden brann. Och jag glömmer aldrig braket och gnistregnet när takstolarna föll samman. Branden krävde ett dödsoffer.

Erna Bergh bor sedan många år på Berghamra men besöker ofta sitt föräldrahem på Annedal där hennes dotter Margareta nu bor.