Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annika färgsätter allt – till och med diskmaskinen: "Jag vill ha tivoli på min tomt"

Ordet färgstarkt räcker inte till för konstnärinnan Annika Frank. Hon flyttade till Norrland för att blomma ut. Här i Sörgården, Gussjö väster om Härnösand finns det plats för all hennes kreativitet.
– Det är roligt när förbipasserande stannar till och tittar på mina skapelser i trädgården, säger Annika.

TV: Ta en titt på ett färgstarkt hem

I ett till synes ordinärt hus på landet bor kreatören och konstnärinnan Annika Frank. Hennes förkärlek för färg visar sig redan på stenplattorna vid bron. Ytterdörren är ommålad med en knallrosa kulör.

– Välkommen hem till mig, säger hon glatt med liten tofsig nakenhund i famnen.

Hallgolvet har en grön heltäckningsmatta och väggarna är även de målade i klargrönt. Skostället är hemmasnickrat och skiftar i regnbågens alla färger. Allt hänger ihop med rätt toner i färgskalan.

– Jag älskar färg, jag kan inte leva utan att få se färger varje dag. För några år sedan testade jag en vit period, eftersom jag tycker att det är snyggt hos andra. Det gick inte, jag mådde inte alls bra. Det kändes inte som jag var hemma hos mig, berättar Annika.

Läs även: Hemma hos: Annika Nygren i Ånge gjorde "en Zlatan" och knackade på huset hon ville ha

Vitt och furu kommer inte in i hemmet, men det lockar fram hennes kreativitet. Då åker färgburkarna fram.

– Oftast vet jag vilken färg jag vill börja med men själva resultatet växer fram och det blir som jag känner mig. Jag har ett stort behov av att få utlopp för mitt skapande och så har det alltid varit.

Annika föddes i Stockholm och arbetade först som undersköterska. Med rötter i Lappland kände hon att hon ville göra en tvärvändning. Hon och en av döttrarna flyttade dit och Annika började att studera konst.

– Jag har fyra barn och här hos mig bor min dotter Myra som är 16 år.

Efter cirka fem år i Lappland kom hennes näst äldsta dotter Maja in på Nordviks lantbruksgymnasium och Annika bestämde sig för att flytta med ner till Härnösand.

– Det är sex år sedan nu. Maja har flyttat vidare till södra Sverige men jag blev fast här och trivs väldigt bra.

Hon fick hyra huset av en god vän. Det är på den snirkliga vägen som Annika hamnade i byn Sörgården intill den brusande ån.

Konststudierna fortsatte på den tvååriga konstskolan i Sundsvall. Vilket har lett till flera utställningar. Den senaste på Sambiblioteket i Härnösand.

– Det har börjat röra på sig lite. Jag håller på att sätta upp en hemsida men det är svårt med tekniken tycker jag, säger Annika.

Ute i den fantasifullt dekorerade trädgården bor hönsen. I våras tog räven de bästa äggproducenterna av sorten Lhomans. Nu har de bara två kvar. Under sommaren har två kullar av Hedemorakycklingar drivits upp i kläckmaskin. De små dunbollarna har fått värme och mycket kärlek av Annika.

– De tror att jag är deras mamma så de är oerhört tillgivna och van vid människor, berättar hon och lyfter ut en ur buren.

Trots mörkret, kalla vintrar och långt i från storstäder mår Annika bra i Sörgården.

– Den här byn är otroligt mysig och grannarna är väldigt bra. Vi byter lite tjänster, jag ger dem ägg och de plogar vägen in till huset, det är härligt, berättar hon.

Vardagsrummets går även det i starka färger och kakelugnen som på de flesta andra ställen är vita eller svarta har målats turkos. Kulören går igen i soffbordet och i den stora oljemålningen bakom soffan.

– Det är liksom lättast tycker jag, jag vet vad jag behöver och istället för att åka i väg och leta efter en tavla med rätt färger så gör jag en själv.

James som är väldigt hårig för att vara en Kinesisk nakenhund har burrat ner sig i fårfällen på favoritplatsen. Han njuter av värmen och att ha kontroll både i rummet och ute i trädgården.

Där ute står en gammal dörr och bara väntar på att bli öppnad.

Läs även: 27 detaljer vi nästan bara ser i Hemnet-annonser: "Det bara måste bo en art director här"

Var leder den?

– Till naturen eller till något annat, det är som man vill.

Annika skrattar lite och säger:

– Om man följer stigen leder den till ett vattenfall där vi brukar bada om somrarna.

Ån som brusar i bakgrunden gör trädgården extra drömsk. Här står en miniatyrby med en fontän i mitten. Det är ett av hennes senaste verk. Annika målar med stor detaljrikedom.

För sex år sedan fanns inte tillstymmelse till trädgård. Allt var igenväxt. De många och långa projekten inomhus har fått högre prioritet men planerna är många för trädgården.

– Jag ser totempålar framför mig och det är så roligt när folk går förbi och de måste stanna till för att verkligen se vad det är som står i trädgården.

I den inglasade verandan njuter de om somrarna. Här intas både frukost och middag men den ljusa romantiska tonen som bryter av de klara starka färgerna inomhus faller inte längre Annika i smaken.

– Nej, jag tycker att det är lite för blekt och tråkigt, nästa år gör jag nog om, då kommer det att gå i mer orientaliska färger, det tycker jag är snyggt.

I den vita gungstolen med sköna fleecefiltar har hon sin bästa plats. Här sitter hon gärna och ofta och låter tankarna sväva iväg.

På gräset spatserar två brunspräckliga damer. Det tar en sväng runt och ser om det finns något nytt att picka i sig, men rätt var det är står de på verandan och kacklar.

– Jo, de brukar vilja komma in och äta kattmat. Här vill jag bo tills jag dör, säger Annika och öppnar dörren lite på glänt.

Här hittar du till Annikas instagram: @f.annika

För Plus-kunder och prenumeranter:

Marit och Peter bor i Blåsbos äldsta villa och älskar udda antikviteter: "Strunta i vad andra tycker"

Badrummet var svårast att renovera: ”Vi ville att det skulle vara som ett retreat eller lyxigare hotell”

Pernilla förlänger utesäsongen med nya växthuset på Skiljebo – och hennes 10 000+ följare hänger med