Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu en släppt efter mordförsöket i Hallsta – två fortsatt anhållna

En person har förts till sjukhus med allvarliga skador efter ett grovt våldsdåd i centrala Hallstahammar sent på fredagskvällen. Tre tonåringar har anhållits, misstänkta för mordförsök.

Ärendet larmades in klockan 23:25 och polisen har under natten och morgonen varit förtegen med detaljer och hänvisar till förundersökningssekretess.

– Jag kan säga så mycket att ett grovt våldsdåd inträffat och en person är förd till sjukhus. Vi har spärrat av ett område i centrala Hallstahammar, sade Ivan Åslund, befäl vid polisens kommunikationscentral i Västerås tidigt under natten.

Enligt tips till VLT som kom in strax efter händelsen handlade det om ett knivdåd i närheten av Parkgatan i centrala Hallstahammar, och att ett ungdomsgäng jagades av polisen.

Uppgifterna kunde inledningsvis varken bekräftas eller dementeras av polisen. – I nuläget kan jag inte säga något om detta. Däremot ska det inte vara någon fara för allmänheten, sade Ivan Åslund under natten.

Skadeläget för pojken som förts till sjukhus var inledningsvis oklart. Polisen kunde vid fyratiden på natten bekräfta att personen, en ung man i övre tonåren, huggits ned med ett stickvapen. Fyra ynglingar, samtliga tonåringar och den yngste 15 år, har gripits för försök till mord.

– De greps ungefär en halvtimme efter att vi kommit på plats med samtliga tillgängliga resurser i Västerås och Köping, sade Ivan Åslund. Vi hittade saker på dem som ger oss anledning att tro att de är inblandade.

Om tillståndet för den skadade sade Ivan Åslund så här under natten:

– Till en början var läget kritiskt, men efter akut operation stabiliserades tillståndet. Han är dock forfarande nedsövd.

Flera personer bevittnade händelsen och har hörts av polisen.

– Jag bedömer utredningsläget som gott, fortsätter Ivan Åslund. En av de gripna, 15-åringen, har frigivits och hämtats av sina föräldrar.

Vid åttatiden på lördagsmorgonen stod det klart att de tre kvarvarande ynglingarna anhållits av jourhavande åklagare.

Under lördagsmorgonen var motivet till dådet, liksom frågan om brottsoffer och gärningspersoner var bekanta med varandra sedan tidigare, oklara:

– Det är ännu så tidigt i utredningen att vi inte kan säga det, sade Sofie Tornin, förundersökningsledare vid polisens utredningsjour i Västerås till VLT vid åttatiden på lördagsmorgonen.

Senare under lördagen kunde polisen prata med brottsoffret.

– Vi har kunnat prata med honom. Hans tillstånd är allvarligt men stabilt, sade Sofie Tornin till VLT strax före klockan 13 på lördagen.

Det är ännu inte känt vad som framkommit i förhören avseende varför brottet skedde och om offer och gärningsmän var bekanta med varandra sedan tidigare.

– Utredningen är inne i ett känsligt läge och med hänsyn till förundersökningssekretessen vill vi inte gå närmare in på exakt vad som sagts, sade Sofie Tornin.

Vid 19-tiden på lördagskällen berättar Per Andersson på Krimjouren att en av de misstänkte pojkarna är försatt på fri fot. Men han ska fortfarande vara misstänkt.

Läget för den skadade är vad man vet nu oförändrat.

■ ■ TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? Kontakta vlt.se e-post: [email protected], mms/sms: 72021 eller Tipsa-tjänsten.