Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu långt kvar till jämställd idrott

Annons

Orättvisa förutsättningar för träning och tävling, få kvinnor på ledande styrelseposter och en osund machokultur där du som kille varken förväntas gråta eller prata om känslor. Idag är utmaningarna många och därför behöver idrottsrörelsens jämställdhetsarbete ske på bred front. Idrottsrörelsen startades av män, för män och präglas fortfarande mycket av manliga normer och maktstrukturer. Detta återspeglas även 2019, där vi vet att endast 24 procent av ordförandeposterna i Sveriges idrottsföreningar innehas av kvinnor. Tjejer idrottar i lägre utsträckning än killar och droppar ofta av tidigare. Vi vet också att rådande normer och strukturer gör att flera väljer att inte ens ta klivet in i idrotten.

Sedan 2017 finns beslut om tydliga jämställdhetsmål för att få en idrott som är öppen och välkomnande för alla. ”Jämställdhet för en framgångsrik idrott” är också en av de viktigaste frågorna i idrottsrörelsens pågående strategiarbete. Det är tydligt att jämställdhet inte bara är en förutsättning för framgångsrik idrottsutveckling utan en överlevnadsfråga för framtiden. En inkluderade verksamhet, utan begränsande normer, kommer helt enkelt att attrahera fler att vara med.

I Västmanland vill vi ge jämställdheten en sportslig chans och vi tror att det är tillsammans vi gör skillnad på riktigt. Västmanlands Idrottsförbund, SISU Idrottsutbildarna, Länsstyrelsen Västmanland, Västerås stad och Brottsofferjouren Västmanland har därför gått samman i en kampanj för att uppmärksamma några av de föreningar i länet som aktivt tar ställning för en mer jämställd och inkluderande idrott. På så sätt skapar vi förebilder för tusentals unga och tar en aktiv roll för att forma framtidens idrottsutövare och idrottsledare med schyssta och respektfulla värderingar.

Vi vill inspirera andra att lyfta sitt arbete och ta nästa viktiga steg för en jämställd idrott. Genom informationsspridning, kunskapshöjning och utbildningsinsatser vill vi tillsammans påskynda förflyttningen så att fler tjejer får frågan om att bli framtidens idrottsledare, såväl för aktiva som i styrelserummet. Få fler aktiva att våga stå upp för en trygg idrott, fri från machokultur, våld och trakasserier. Få fler föreningsstyrelser att fatta beslut om att satsa jämt på tjejer och killar och få fler att inse att en normbrytande könsidentitet inte ska vara ett hinder för ett idrottsintresse.

Maria Engelfeldt

Distriktsidrottschef Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

Torbjörn Messing

Särskilt sakkunnig jämställdhet Länsstyrelsen Västmanland

Marlene Kaas

Idrottsstrateg Västerås stad

Carl Johan Olofsgård

Samordnare Individ och familjeförvaltning Västerås Stad

Cecilia Brors

Samordnare Stödcentrum Brottsofferjouren Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons