Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anpassning höll Sverige utanför kriget

Från ledande politiker har formuleringen varit: ”Vår neutralitet har tjänat oss väl”. Att använda Sveriges neutralitet under andra världskriget som ett argument mot en anslutning till Nato är dock mycket tveksamt.

Under de första åren av andra världskriget handlade Sverige vid flera tillfällen på ett sätt som knappast kan var förenligt med landets officiella neutralitet.

På morgonen den 4 oktober 1940 anlände det tyska lastfartyget ”Isar” till Luleå hamn med en last av 1 030 soldater tillhörande SS-Totenkopfverbände. Resan hade börjat i Stettin den 29 september, och man var nära Visby den 1 oktober.

Därefter eskorterades fartyget genom minerat farvatten av den svenska marinen. Från Luleå transporterades soldaterna och deras utrustning med tåg till Riksgränsen station, där den svenska tågvakten klev av. Därefter fortsatte tåget till Narvik i Norge.

Då Tyskland den 22 juni 1941 gick till angrepp på Sovjetunionen ställdes inom några timmar krav från Tysklands sida om att få transportera en fullt utrustad tysk division på svenska järnvägar från Norge till Finland. Divisionen i fråga var 163:e infanteridivisionen, även kallad ”Division Engelbrecht”.

Divisionen som omfattade 14 712 soldater, hade deltagit i det tyska överfallet på Norge den 9 april 1940. Kravet ledde till en fyradagars politisk kris kallad Midsommarkrisen, men troligen efter påtryckning av kung Gustav V, som hade nazistiska sympatier, gav regeringen med sig och tillät transport genom Sverige från Charlottenberg till Torneå.

Tidigt på morgonen den 9 juli 1941 exploderade ett tyskt tåg lastat med ammunition och med destination Torneå på Krylbo järnvägsstation. Man kan undra hur det kom sig att ett tysk tåg med ammunition tilläts passera genom det neutrala Sverige.

Det har aldrig till fullo klarlagts varför explosionen inträffade. Momentant ansåg man att det var agenter från Special Operations Executive som var ansvariga för sprängningen.

Detta förde till att chefen för den svenska avdelningen av SOE, biträdande militärattachén Malcom Munte utvisades från Sverige.

Man kan vara kritisk till Sveriges ”flexibla” tolkning av landets neutralitet under andra världskriget, men när det har sagts så var det å andra sidan en mycket stor fördel för Norge att Sverige klarade sig undan kriget. Sverige blev det land som såväl norska motståndsmän som civila kunde fly till när läget började bli allvarligt.

Vid årsskiftet 1942/1943 bromsades den tyska framryckningen på Östfronten upp. Den 2 februari 1943 återtogs Stalingrad av de sovjetiska styrkorna och sommaren 1943 förlorade Tyskland det stora pansarslaget vid Kursk.

Detta ledde till en ändring i Sveriges neutralitetspolitik till fördel för de allierade.

Under åren 1943-45 fick runt 13 500 norrmän i hemlighet militär utbildning i Sverige. Syftet var uppbyggnad av en norsk armé som skulle vara redo att rycka in i Norge den dag Tyskland kapitulerade. Detta var givetvis en mycket stor fördel för Norge, men det var å andra sidan en allvarlig kränkning av principer och regler för neutralitetspolitik.

I den händelse att Sverige åter behöver förlita sig på sin neutralitet kan man undra hur ”flexibel” neutraliteten kommer att bli.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel