Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anställd tvingades brotta ner dement

I höstas inträffade en hotfull situation på Strandgården i Kolbäck, där en dement boende angrep en ur personalen som tvingades till självförsvar. Men ingen anmälan görs till Socialstyrelsen.

Om patienter i samband med hälso- och sjukvård riskerar att drabbas av skada eller sjukdom ska enligt lag en Lex Maria-anmälan göras till Socialstyrelsen.

– Vi har gjort en utredning och kommit fram till att den anställde tvingades handla i självförsvar för att inte bli skadad, säger Riita Männikkö, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska på Strandgården.

– Vårdaren måste till slut knuffa till den dementa boende för att freda sig själv. Den boende hamnade på golvet men skadades inte. Handlingen med självförsvar är i linje med bestämmelserna om nödvärn i Brottsbalken. Därför gör vi ingen Lex Maria- anmälan. Däremot presenterar vi åtgärdspunkter till Socialstyrelsen, fortsätter hon.

– Vi tar händelsen på största allvar, säger Annelie Todor, enhetschef på Strandgården.

Hur då?

– Vi har diskuterat vad som kan göras annorlunda för att det inte ska hända igen. Dessutom ser vi över utbildningen och ger personalen ytterligare handledning i hot och våld och hur vi kan bemöta dementa patienter.

Enligt vad VLT erfarit är bemanningen låg på Strandgården.

– Ja, på Strandgårdens övriga avdelningar, men inte på demensboendet Strandlyckan där händelsen inträffade. Där har vi den bemanning vi ska ha.