Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansträngt läge på socialnämnden

 
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

Anmäler sig själv till Inspektionen för vård och omsorg.

Socialnämnden i Hallstahammar anmäler sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Många ensamkommande flyktingbarn och för lite personal gör det svårt för nämnden att hinna med.

– Vi gör allt vi kan, men just nu brister vi. Vi anmäler för att påtala att vi vet att vi brister, säger Anna Sundin, områdeschef för individ- och familjeomsorgen.

Sedan juli i år har Hallstahammar tagit emot 51 ensamkommande barn.

– Det är en dagsfärsk siffra. Vi tar emot fyra-fem barn i veckan.

Enligt Anna Sundin är 51 barn långt utöver det antal som Hallstahammar, enligt avtal med Migrationsverket, ska ta emot. Det innebär stor belastning på personalen.

– Just nu är det ett ansträngt läge. Personalen jobbar mycket och intensivt.

– Läget är fortfarande sådant att vi kan ta hand om barnen. De har sängar att sova i och de får mat och andra förnödenheter, men vi kan inte följa lagkraven vad gäller exempelvis utredningstider.

Hon ser vissa problem med det stora antalet flyktingbarn som kommer till Hallstahammar.

– När mottagandet går utöver det avtal vi har med Migrationsverket är det svårt att planera på ett sätt som blir stabilt. Det är bland annat köer för att få in barnen i skolan.

Anna Sundin berättar att situationen på boendena också blir instabil när gruppen hela tiden förändras.

– Personalen hinner inte lära känna barnen på samma sätt. De har svårare att fånga upp om någon mår dåligt.

Måste utöka bemanningen

För att underlätta situationen försöker socialnämnden rekrytera både fler handläggare och personal till boendena.

– Vi ska utöka bemanningen från två handläggare till fyra som bara jobbar med ensamkommande flyktingbarn. Men det är svårt att få tag på personal med den kompetens som krävs av Socialstyrelsen.

– Vi rekryterar också boendepersonal löpande eftersom vi hela tiden öppnar nya boenden. Vi letar efter fler boendeplatser.

Kommunen ställer också om redan befintliga resurser så att de kan jobba med ensamkommande barn.

– Det är inte på bekostnad av någon annan avdelning. Men vi kan frikoppla vissa assistenter en stund och då kanske andra projekt får vila ett tag.

– Vi jobbar på lösningar och vi kommer att hitta lösningar, säger Anna Sundin.

Hon tror att det kommer att bli lättare att planera inför nästa år då Migrationsverket har siffror på hur många som förväntas komma till Sverige.

– Vi får planera och anpassar oss efter det. Sedan får vi se om det kommer att komma ännu fler, precis som det har gjort nu.