Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansvar – nytt politiskt modeord?

I statsminister Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring lyftes ordet ”ansvar” fram till ny retorisk höjd. I dagens språkbruk betyder emellertid ansvar många skilda saker beroende på sammanhanget. ”Ni måste ta ansvaret” betyder ”Ni får städa upp det här”, oavsett om man orsakat problemet eller ej.

Farligast är dock vändningen ”vi tar ansvaret för det här”. I klartext betyder det att ingen annan har med saken att göra, eller på ren svenska ”lägg er inte i”. Den som säger så tänker definitivt inte avgå med anledning av någon händelse.

Ansvar är så luddigt och användbart att det kommer att bli ett nytt politiskt modeord med varierande tolkningar. Regeringen riskerar att behöva förklara sig varje gång man använder ordet. Annars kommer standardtolkningen att bli ”lägg er inte i”. Fast det var kanske dit man ville komma?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel