Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antalet coronafall ökar i landet – stor spridning av den brittiska varianten

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Drygt 400 000 svenskar har fått sin första dos vaccin. Detta samtidigt som smittspridningen av coronaviruset nu ökar på nytt.
– I Sverige ser vi tyvärr en ganska tydlig uppgång igen, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Hittills har 427 783 personer fått åtminstone en dos coronavaccin, rapporterar myndigheten. Det motsvarar 5,2 procent av befolkningen 18 år och äldre. Av dem har 217 478 personer fått två doser, vilket motsvarar 2,7 procent av befolkningen.

– Vaccinationerna fortsätter på ett utmärkt sätt, säger Anders Tegnell.

Alla tre vaccin som finns tillgängliga i Sverige i dagsläget ger ett bra skydd mot sjukdom och död, enligt Tegnell.

Det är klokt att tacka ja till det vaccin som erbjuds, menar Folkhälsomyndigheten.

Att de aktuella vaccinerna inte skulle bita på den brittiska varianten av viruset som finns ser myndigheten inte någon risk med.

– Ingen risk alls, det verkar fungera precis lika bra, säger Anders Tegnell.

Det finns små laboratoriestudier på de två andra varianterna, den brasilianska och sydafrikanska, och där är det svårt att dra några långtgående slutsatser, menar Tegnell.

Ytterligare 64 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige. Totalt 12 713 smittade personer har därmed avlidit i landet.

Sammanlagt har 642 099 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Antalet nya dödsfall som minskar påverkas av en mindre smittspridning men också av att vaccinationsarbetet går framåt, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Utbrott på byggarbetsplats

I Sverige ser smittoläget olika ut i olika regioner. Tegnell tar Västerbotten som exempel.

– Vi hade ett stort utbrott på en byggarbetsplats som spred sig vidare ut i samhället, säger han.

Restriktionerna i Västerbotten måste vara kvar under en längre tid, säger Tegnell. I Stockholm har man också en kraftig smittoutveckling, konstaterar han.

– I Sverige ser vi tyvärr en ganska tydlig uppgång igen. Rörelserna är inte lika snabba som de verkar vara i en del andra länder, men under några veckor en ganska tydlig uppgång tyvärr, säger Anders Tegnell.

– Det är definitivt en alldeles för hög nivå.

Mutationer ökar

Vad gäller olika virusvarianterna screenar man 10 till 100 procent av proverna i regionerna.

– Den brittiska varianten som upptäcktes under julhelgen har ökat i väldigt snabb takt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Det är lite skillnad mellan olika regioner, men ökningstakten hur den tar över går väldigt fort.

Han tror att varianten kommer att vara den dominerande i de flesta länderna i Europa inom någon vecka eller månad.

Testmetoden vad gäller sydafrikanska och brasilianska varianter är inte lika säker och det är ganska få av screenade prov som visar dessa varianter.

– När vi tittar på regioner som har det här är det en spridning som man mer eller mindre har kontroll på, några enstaka fall.

Tydlig nedgång globalt

Globalt sett har en tydlig nedgång synts under ett antal veckor.

– Men vi har i världen fortfarande en omfattande spridning av viruset. Även i Europa ser vi en tydlig nedgång, men inte lika stor som globalt, säger Anders Tegnell.

Utvecklingen är blandad, i Finland är läget lugnt medan det i exempelvis Spanien är mycket allvarligt, säger Tegnell.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.