Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen kan tjejerna få sitt vaccin

Tar du studenten i vår? Grattis, då kan du springa ut med både vit mössa och HPV-vaccination. I alla fall om du är tjej.

Nu rivstartar Västmanland de kostnadsfria HPV-vaccinationerna av flickor.

Efter två års förseningar och ett historiskt upphandlingstjafs sätter landstinget i slutet av januari i gång vaccinationerna som ska ge skydd mot HPV-virus som kan ge livmoderhalscancer, men också skydd mot kondylom, könsvårtor. Först ut är flickor födda 1993.

– 93:orna får med början i nästa vecka ett personligt brev hem med erbjudande om gratis vaccination. Vi kommer att hinna med att ge dem de tre sprutorna innan de tar studenten i vår. Och det är bra eftersom många försvinner till studier och jobb på andra orter efter det, säger förlossningsläkaren Björn Carlsson, också medicinskt ansvarig läkare på Ungdomsmottagningen.

Att vaccinationerna äntligen kommer i gång beror på att den nationella upphandlingen faktiskt är klar. I samma veva som Västmanland just beslutat sig för att göra en egen direktupphandling.

Förseningen berodde på att två konkurrerande läkemedelsbolag slogs om att vinna den gigantiska vaccinorden. Tillverkaren av det konkurrerande vaccinet Cervarix av-stod till slut att göra en överprövning av upphandlingen i regeringsrätten.

– Jag är så glad att det är över så att flickorna kan vaccineras. Detta har visat på det olyckliga med hur man från stora läkemedelsbolag kan blockera en upphandling. Något måste göras, för vad är det nästa gång som vi inte kan upphandla? kommenterar Denise Norström (S), landstingsstyrelsens ordförande.