Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anundshög – ett forntida maktcentrum

Skeppssättningar, asagudar och gravar från järnåldern. Anundshög är en av Sveriges äldsta bevarade platser.

Annons

Rolf Grahn har varit guide på Anundshög i över 20 år.

– Det här var Västmanlands centralort mellan ungefär år 0–1000. Det är ett historiskt område och var en viktig plats i dåtidens Sverige, eller Svea Riket.

– Det ni ser är ett bevis på att en rik och förmögen ätt bott här, säger han och vänder sig motde stora stenmonumenten.

– De byggdes i samband med en begravning och är formade som skepp. De ska symbolisera att de som dör skeppas till dödsriket, säger han.

Under sommaren har Rolf och 15 andra guider hållit i dagliga vandringar i om-rådet. Nu i augusti månad har de begränsats till onsdagskvällar.

– Det har varit en bra sommar trots det dåliga vädret. Vi har haft turer både på svenska och engelska och besökare från olika länder.

Många kommer för att se den kända runstenen.

– Den restes av en man som hette Folkvidd för 1000 år sedan. Den är unik för att den saknar kristna symboler, som de flesta andra runstenar har, säger Rolf.

Vill man veta mer och se runstenen, skeppssättningarna och gravhögen med egna ögon är nästa tillfälle för guidad visning på onsdag, den 19 augusti.

Anundshög i augusti och september:

16/8: Labyrintspel: ”Riter och magi.” Guider spelar upp vad man tror har föregått i labyrinten. Det blir sång, musik, dans och avslutas med ett skådespel av himmelsguden Ull och jordegudinnan Njerd. Start vid Tibble- P klockan 16.

19/8: Guidning av Anundshög på svenska och engelska klockan 18–19.45.

30/8: Arkeologidagen, start vid kafé Anund klockan 11. Arkeologiutgrävning för barn startar klockan 11.

6/9: Cykelguidning ”Eriksgatan”, start vid Saltängsbron klockan 14.

13/9: Visning av rustkammaren från 1700 talet, start vid Tibble-P klockan 14.

16/9: Årsavslutning med fackelvandring. Årsundavikingarna underhåller tillsammans med AsaMal och Badelunda hembygdsförening. Kvällen avslutas med fyrverkerier. Start kafé Anund klockan 19.