Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Användandet av antidepressiva läkemedel har ökat i Västmanland

Antalet personer som hämtat ut antidepressiva i Västmanland har ökat, något som västmanlänningarna inte är ensamma om – "I Sverige har antalet ungdomar som hämtat ut antidepressiva nästan dubblerats under de senaste tio åren" berättar Socialstyrelsens utredare Peter Salmi.

I Västmanlands län hämtade 99 av 1000 personer ut antidepressiva läkemedel på apotek under 2016, vilket under en tioårsperiod är en ökning med cirka 10 procent.

– Den här utvecklingen går hand i hand med en ökning av psykisk ohälsa hos barn och ungdomar, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsens, i en intervju med Nyhetsbyrån Siren.

Totalt hämtade nära en miljon svenskar ut antidepressiva läkemedel någon gång under 2016, vilket är nära 230.000 personer fler än för tio år sedan, enligt Socialstyrelsens statistik.

– Man kan använda dessa läkemedel på lite olika indikationer. Antalet ungdomar som hämtat ut antidepressiva har nästan dubblerats under de senaste tio åren. År 2006 använde 35 000 ungdomar i åldrarna 15-24 antidepressiva läkemedel, tio år senare var siffran 64 000. Exakt vad ökningen beror på är svårt att säga, berättar Peter Salmi.

Han fortsätter;

– Vad vi kan se är att ökningen har drabbat hela ungdomsgruppen. Det kan alltså bero på förändringar i miljöer där alla unga vistas, som skolan eller arbetsmarknaden.

Här kan du hitta fler relaterade artiklar under taggen: psykisk ohälsa