Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apoteksföreningen: Frekvent läkemedelsutbyte äventyrar patientsäkerheten

I samband med omregleringen av den svenska apoteksmarknaden har tillgänglig-heten till apotek ökat i hela landet. På ett och ett halvt år har det totalt öppnat 320 nya apotek i landet.

Utbyte av läke-medel på apotek är dock inte det som branschen kan kalla för succé, snarare ett problem som behöver lösas. Det är inte förvånande att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), som ansvarar för prissättningssystemen för läkemedel, nu slår ifrån sig. Det finns nämligen stora brister i deras modell för hantering av generika, det vill säga billiga kopior. I stället för att rannsaka inåt slår man utåt – på den bransch som har störst insikt i hur TLV:s modell fungerar i verkligheten.

Vi tycker principiellt att generikautbytet är bra. Det sparar stora pengar åt samhället och vården. Samtidigt innebär dagens system en patientrisk. Vi tar varje år emot cirka 100 miljoner kunder och det ger oss en unik inblick i hur läkemedelsförsörjningen fungerar. Den farmaceutiska expertisen på apoteken finns för att hjälpa patienterna till en så effektiv behandling som möjligt, inte som TLV skriver: ”byter till det läkemedel som har lägst pris”. Signalerna vi får är oroande.

Felmedicinering kostar 10-20 miljarder kronor varje år. En stor del av denna kostnad beror på det generiska utbytet. Patienter blir förvirrade av att behöva byta mediciner hela tiden och det leder till felaktig läkemedelsanvändning. Olika burkar och piller i olika färger skapar en farlig osäkerhet. I en färsk studie uppskattas det att 200 000 patienter felmedicinerar på grund av det generiska utbytet.

Färska siffror från september månad visar att minst 16 procent av de läkemedel som apoteken är ålagda av TLV att beställa och sälja, inte finns tillgängliga för apoteken. Detta har ett direkt samband med det faktum att var tjugonde kund inte får sitt läkemedel den dagen de besöker sitt apotek.

Till skillnad från TLV tycker vi att våra kunder förtjänar bättre. Varken Lex Maria-ärenden eller biverkansrapporteringar till Läkemedelsverket angriper problemet med generikamodellen.

Att TLV nu överväger sanktioner mot generikaföretag som inte levererar är något vi välkomnar. Företagens leveranssäkerhet är låg och konkurrensen mellan företagen brister i många fall. Det löser dock inte det grundläggande problemet med att frekventa utbyten äventyrar patientsäkerheten.

Lösningen ligger i att hitta en modell där vi upprätthåller prispress på generiska läkemedel, får kontinuitet i vilket läkemedel som expedieras och garanterar leverans-säkerheten. Det skulle ge oss mer för skattepengarna och samtidigt höja patientsäker-heten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel