Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är bäst på att improvisera

På onsdag börjar västeråsaren Amir Kheirmands kamp i TV4 om titeln Sveriges mästerkock. Han tävlar för att få veta hur bra han egentligen är på sin hobby.

Det är tidig fredagskväll och Amir Keirmand och sambon Karin Henricsson väntar gäster.

– Om tio minuter kommer Anders, en av de andra finalisterna, elektrikern från Göteborg! I morgon kommer Anders, punkaren från Stockholm, och Lovisa! En tredjedel av Sveriges mästerkock är i Västerås i helgen, säger Amir med smittande entusiasm.

Amir Kheirmand hade under tidigare säsonger av programmet uppmanats av kompisar och av sambon Karin att söka.

Matlagningsintresset vaknade när han var omkring 25 år.

– När jag lagar mat går jag in i ett ”matlagar-mode”, jag tänker inte på annat, det är som terapi, jag koncentrerar mig bara på det.

Han och Karin har ofta gäster och Amir lagar gärna fyra–fem rätter till helgmiddagar.

En loj lördagsmorgon när han var ensam hemma och slösurfade på nätet kom han in på ansökningsformuläret till Sveriges mästerkock och fyllde i det. Det tog tre timmar, närmare 40 frågor skulle besvaras.

Hur vet man att man är tillräckligt bra?

– Mina vänner tycker ju att jag är bra på att laga mat men det var lite det jag ville veta, hur bra jag är, att få min mat bedömd av riktiga kockar.

Hur känns det att vara en av tolv finalister?

– Det är konstigt, en helt ny situation. Ena dagen vet ingen vem man är, andra dagen vill de ha min autograf.

Amir säger att han är dålig på att hålla sig till klassiska recept.

– Leif (Mannerström, en av domarna) tycker ju att klassiker ska vara på ett visst sätt, jag tycker att man visst kan ha exempelvis ingefära i en bearnaise.

Han improviserar hellre.

– Ge mig en hemlig låda och jag brassar ihop något, säger han med ett skratt.

Amir lagar gärna mat med asiatiska influenser och är bättre på kött och kyckling än fisk.

Han nämner Nya Hattfabriken och Frank som ställen han gärna äter på i Västerås. I helgen stod Folkets på tur att testa, där har han inte ätit tidigare.

Vad tittarna hittills sett i tv verkar Amirs stil också vara att skjuta från höften. I två kvaltävlingar har han givit sig i kast med oprövade kort som pocherat ägg och hemgjord pasta.

Hur många pocherade ägg har du gjort sedan dess?

– Inget.

Allt är ju inspelat och klart, hur går det i tävlingen?

– Jag får inte säga någonting om programmet. Men jag kan säga att det blir spännande.

Amir Kheirmand

Ålder: 34 år.

Familj: Sambon Karin Henricsson.

Bor: I en villa på Hammarby stadshage i Västerås.

Gör: Egenföretagare inom marknadsföring, reklam och trycksaker. Företaget hette tidigare Printworks, numera Navii.

Aktuell med: En av tolv tävlande i TV4-programmet ”Sveriges mästerkock”. Programmet sänds på onsdagar kl 20 på TV4. Dessutom ny radiokock i P4 Västmanland.

Tidigare bekant som: Delägare och marknadsförare på utestället Pluto under mitten och slutet av 00-talet. Nominerad som Årets företagare på Guldstänksgalan 2011. Företaget nominerades också i kategorin Årets innovatör på samma gala. Det utsågs av tidningen Dagens Industri till Årets gasellföretag i Västmanland 2011 (snabbt växande företag).

Se Amir på tv på onsdag klockan 20.00