Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är leksaken en dödsfälla?

Den roliga leksaken kan förvandlas till en dödsfälla. Men kontrollerar du att leksakerna är säkra undviker du lätt en olycka.

När barnet är under tre år är det extra viktigt att välja rätt leksaker. En av de allvarligaste olycksriskerna med leksaker är kvävningsrisken. Små barn stoppar gärna små färglada små saker i munnen. Enligt en rapport från konsumentverket är några exempel på saker som barn lätt sätter i halsen plastkulor i trasiga skallror, ögon och nosar som lossnat från nallar och leksaker i chokladägg.

Familjelivsmamman SweetBabys son är 1 ½ år och har fått en fin leksak från sin farmor. Enligt uppgift på leksaken passar den barn från tre års ålder. SweetBaby funderar på att gömma leksaken när sonen inte ser och sen plocka fram den när sonen fyllt tre år. Hon frågar de övriga familjelivsmammorna om råd.

Signaturen Stårschan är en av dem svarat SweetBaby. Hon tycker att treårsgränsen på många leksaker ofta är för hårt satt.

– Jag tycker att gränsen är högt satt på väldigt många saker som inte är intressanta för barn som fyllt tre år. Allt sker på eget ansvar. Kolla leksakerna själv. Om du känner dig otrygg tycker jag att du ska gömma undan dem tills sonen blivit äldre. Ibland löper far- och morföräldrar amok. Vår äldsta fick en dockservis i porslin när hon fyllde ett. Farmor kunde uppenbarligen inte hejda sig! berättar Stårschan.

Familjelivsmamman Vittra tycker att det är onödigt att inte följa reglerna.

–Jag tycker det är onödigt och dumt att inte följa åldersgränsen. I så fall kan man fråga innan i affären om det skulle fungera att köpa just den leksaken till just det barnet. Annars tycker jag att man givetvis får utgå ifrån de åldersgränser som finns. Det handlar faktiskt om livsfara i många fall! säger Vittra.

Tips vid leksaksköp

Källa: Konsumentverket