Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är Löfvens "rättvisa" verkligen modellen för Europa?

Statsminister Löfven har tillsammans med kommissionens ordförande Juncker bjudit in till ett informellt "EU-toppmöte" i Göteborg för att diskutera "rättvisa jobb och tillväxt".

Förutom Rådets medlemmar är fackföreningsledare inom hela EU inbjudna. Statsministern berättade om planerna på ett tv-sänt möte med Utrikespolitiska föreningen i Uppsala 1 november. Det är ingen tvekan om att han och Ylva Johansson nu tänker tala om att det är någon sorts "svensk modell" för "rättvisa" som nu skall gälla i hela Europa.

Regeringen har länge drivit kravet på att utländska arbetare skall ha ersättningar enligt svenska kollektivavtal när de på uppdrag från sina arbetsgivare utför arbete i Sverige. Detta har visat sig problematiskt inom transportsektorn, och i något fall har ett lettiskt byggföretag gått i konkurs efter att ha utfört ett uppdrag i Stockholm och där av LO tvingats höja lönerna. Många hävdar att den svenska synen strider mot EU:s principer om konkurrens och fri rörlighet. EU-domstolen gav Sverige kritik i fallet med den lettiska konkursen. Man kan undra om full symmetri skall gälla. Skall svenska anställda ha kinesiska löner när de utför uppdrag i Kina?

EU:s tanke är naturligtvis att genom fri konkurrens skall skillnaderna mellan medlemsstaterna jämnas ut, och på så sätt kommer lönerna att höjas i de fattiga länderna i Östeuropa. Den gamla fackföreningsledaren Stefan Löfven kommer nog att få gehör hos facken, men knappast hos alla företagen, som inte är inbjudna.

Sverre Haukeland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare