Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsförmedlare utreds för jäv

Handläggaren på arbetsförmedlingen godkände placeringar av långtidsarbetslösa på sin gode väns företag. Nu har arbetsförmedlingen inlett en utredning om jäv.

Pressens Opinionsnämnd fällde Vestmanlands Läns Tidning för att tidningen, i den här artikeln, med namn och bild pekat ut en tjänsteman på arbetsförmedlingen som utreddes för jäv. Här kan du läsa PON:s beslut.

Enligt en källa till VLT är det aktuella ärendet bara toppen på ett isberg.

– Det finns ingen insyn så folk har kunnat leka med fas 3-pengarna och cheferna har inte reagerat.

Den aktuella arbetsförmedlaren, Björn Klingmalm, arbetade som handläggare av fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin (se faktaruta). Det innebar bland annat att han placerade personer som varit ifrån arbetsmarknaden allra längst hos olika anordnare.

Läs också: Nu ska fas 3 utfasas

För varje placering får företaget 4 620 kronor per månad i så kallat anordnarbidrag.

Det aktuella företaget, Executive people, arbetar med vd- och styrelseutbildningar och drivs av Bosse Brixeman. Han är god vän till Björn Klingmalm. De har semestrat tillsammans och hade långt gångna planer på att tillsammans köpa hus i Turkiet.

Hans företag har varit anordnare av fas 3 i många år. Enligt företagets årsredovisningar fick de mellan åren 2010 och 2014 1,7 miljoner kronor utbetalda i anordnarbidrag.

Det är på intet sätt vare sig unikt eller olagligt. Och det finns i reglerna inget tak för hur många från fas 3 som ett företag får ta emot.

Men att en arbetsförmedlare godkänner placeringar hos en god vän är däremot ett solklart brott mot jävsreglerna.

När VLT konfronterar Björn Klingmalm bekräftar han det .

– Absolut, det får vi aldrig göra. Min starka minnesbild är att jag var väldigt aktsam med det.

VLT har tagit del av dokument som styrker att han har godkänt flera placeringar på Bosse Brixemans företag och enligt VLT:s källa rör det sig om många tillfällen under lång tid.

– Oh, ja. Och han har dessutom påverkat andra i personalen att godkänna platser hos Executive people.

I interna mejl framgår att Bosse Brixeman via Björn Klingmalm vid åtminstone ett tillfälle ”beställt” 8–10 fas 3-placeringar.

– I så fall har jag gjort fel. Min kunskap i frågan är att det inte är så, men har du hittat ett dokument i frågan så har jag gjort fel, säger Björn Klingmalm.

I nuläget är sju personer placerade hos Executive people. Det ger anordnarbidrag om cirka 400 000 kronor på ett år.

Läs också: Fler öppet arbetslösa

Björn Klingmalm berättar spontant att att han gjort uppföljningar på plats hos Executive people,enligt ett färdigt formulär.

– Jag frågade hur de trivdes och så vidare och det har varit väldigt bra. Alla talade väl om arbetsplatsen, minns jag.

Detta tar han dock tillbaka vid ett senare samtal, och uppger att han snarare varit där privat och samtidigt passat på att gå in och prata med de fas 3-placerade.

Vad hade hänt om du hittat någon oegentlighet?

– Då hade jag väl fått lämna över det till en kollega förstås. Det var 800 personer i fas 3 och vi var en handfull som jobbade med det här. Då blir det en resursfråga.

Samma dag som VLT kontaktade Björn Klingmalm inledde arbetsförmedlingen en internutredning om misstanke om jäv.

Läs också: Fler jobb i länet ändå ökar arbetslösheten

Läs även: ”Vi kan inte kontrollera det”

Pressens Opinionsnämnd fällde Vestmanlands Läns Tidning för att tidningen, i den här artikeln, med namn och bild pekat ut en tjänsteman på arbetsförmedlingen som utreddes för jäv. Här kan du läsa PON:s beslut.