Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsplats: Slottet

En ny utställning om kungliga bröllop är det mest påtagliga Anna Blom Allalouf ser av bröllopsspektaklet på jobbet.

I stormens öga råder relativt lugn för västeråsaren Anna Blom Allalouf som jobbar i en av slottets vingar. Hennes arbetsplats är museet Livrustkammaren, som exempelvis visar kungliga uniformer, barnkläder, vapen och kröningsmantlar.

– Jag märker inte så jättemycket av själva ”spektaklet”, jag har kollegor som berörs mer, säger museipedagogen Anna Blom Allalouf.

En kollega har exempelvis skrivit en bok om kungliga bröllop, vilket ger bråda dagar. Utanför Annas och kollegornas arbetsrum breder Stockholms slotts grönskande terrass ut sig. Trots att slottsområdet i Gamla stan kan sägas vara Sveriges bröllopscentrum, märks (ännu) inte detta i form av fler besökare.

– Vi har alltid jättemånga besökare i maj och juni. Då kommer många skolresor och så börjar bussresesäsongen.

Annars märks bröllopet mest genom utställningen Bröllop för kung och fosterland, att Livrustkammaren är stängd under fredag och lördag och att Skeppsbron förvandlats till marknadsplats. Och påtagligt genom att husfasaderna i Gamla stan fräschats upp på många håll.

En staty har också fått sig en omgång med diskborste för att ta bort fågellort, det såg Anna på väg till jobbet häromdagen.

Många kommer att trängas utanför slottet på lördag, men inte Anna Blom Allalouf. Hon hoppas på fint väder, för då ska hon och ett gäng vänner ut och segla på Mälaren.

– För jobbets skull får jag väl titta lite grand på någon repris, säger hon.