Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför Earth Hour: Arbogas skolrestauranger märker ut mest klimatsmarta maträtten

Temat för årets "Earth Hour" är att leva och äta inom ramen för en planet. Även Arboga kommuns skolrestauranger kommer under veckan att sätta fokus på matkonsumtionens påverkan på planeten på ett nytt sätt.

Annons
Foto: Arboga kommun

Varje dag under vecka 12 kommer nämligen dagens mest klimatsmarta maträtt att märkas ut.

Enligt WWF, som startade Earth Hour, är tre punkter särskilt avgörande för en mer planetvänlig matkonsumtion; minska matsvinnet, ät mer grönt och minska mängden kött för att i förmån för gröna proteiner. Enligt WWF skulle det krävas 4,2 planeter om alla på jorden levde som i Sverige.

– Vi har inte förändrat matsedeln, utan belyser i stället matens klimatpåverkan och att våra val gör skillnad för planeten. Till exempel har nötkött över 20 gånger så stor klimatpåverkan som gröna proteiner, säger Elin Pettersson, måltidsutvecklare i Arboga kommun, i ett pressmeddelande

Maten på menyn är klimatberäknad per portion och maträtt inklusive sallad. Portionerna presenteras i mängd koldioxidekvivalenter, det vill säga klimatpåverkan av växthusgasutsläpp.

I Arboga kommun jobbar kostavdelningen ständigt med att få ner matsvinnet. Under veckan kommer fokus att ligga på vilken ekonomisk och klimatmässig påverkan elevernas matsvinn bidrar till.

Under ett projekt på Stureskolan förra året på minskades matsvinnet med 17 procent.

– Att äta mer planetvänligt är inte bara bra för planeten, utan är också bra för vår hälsa vilket jag tycker är viktigt att lyfta. Man måste börja någonstans och alla kan göra något, säger Elin Pettersson.

Mer läsning

Annons