Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökandet i Hjälmaren fortsätter

Sökandet efter de två försvunna fiskarna i Hjälmaren fortsätter under tisdagen. I måndags avbröts det på grund av dåligt väder efter att kriminalsökhundar gjort en markering vid olycksplatsen.

Annons
På väg ut. Hundpatrull på väg ut för att söka efter  de saknade männen i Hjälmaren.

Det var i söndags kväll, strax innan klockan 18 som olyckan inträffade.

– Då kom ett bymoln med hårda vindar och åska.Vattentemperaturen var 16 grader, berättar en bror till en av de försvunna fiskarna för Nerikes Allehanda.

Han fortsätter:

– Det är helt osannolikt att någon av dem lever. Jag hittade båten gående för full maskin med fullt roderslag alldeles intill Foderön på norra sidan. Båten var tom, och jag kände igen min brorsons båt.

Ett stort sökpådrag drogs igång under söndagskvällen för att försöka lokalisera de två försvunna männen.

Räddningstjänsten, polisen, Sjöräddningssällskapet, Missing people och även vänner och bekanta deltog i sökandet på sjön Hjälmaren.

– Jag larmade naturligtvis 112 det första jag gjorde. Sedan började vi söka. Min dotter hittade deras stövlar och mössa på Valen. Då kunde vi avgränsa sökområdet, berättar brodern för Nerikes Allehanda.

De saknade fiskarna är far och son i 60- respektive 30-årsåldern, hemmahörande i Arboga och med stor sjövana.

Under natten till måndagen och under hela gårdagen fortsatte man leta efter männen som ska ha varit på väg ut för att vittja sina fiskenät.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan och exakt var den skedde. En teori är att en snabbt inkommande stormvind med efterföljande vågor kan ha kastat ur männen ur båten.

– Det finns också en bergsrygg i vattnet som kan vara lite lurig. Dessutom var det hårda vindar under kvällen, så hårda att vi inte kunde gå ut med svävaren, säger polisens insatschef Lars-Göran Johansson som befann sig vid Lungers hamn där sökandet utgick från under gårdagen.

Polisen använde sig av hundpatruller, dels för att söka på öar i närheten och dels för att söka i vattnet. Under eftermiddagen avslutade räddningshundarna sin sökning på öarna utan att ha fått upp några spår efter de bägge männen.

En polisbåt slussades också upp för att kriminalsökhundar från Uppsala skulle kunna åka ut på vattnet och göra markeringar om det skulle visa sig att de båda männen drunknat.

Sent i går eftermiddag gjorde en av hundarna en markering vid vattnen ungefär vid den plats där båten hittades.

– Och det intressanta här är att en privatperson med avancerad utrustning också fick utslag på samma ställe oberoende av hunden. De hade alltså ingen kontakt med varandra, säger Lars-Göran Johansson.

Sökandet fick därefter avbrytas på grund av dåligt väder och kommer att återupptas under tisdagsmorgonen.

– Stockholm kommer hit med sin avancerade sonarutrustning och vi kommer även att använda oss av kriminalsökhundarna igen, säger Lars- Göran Johansson.

Kent Emerson, en lokal fritidsfiskare från Norra Lunger, fanns med i sökandet under söndagskvällen.

Han tror att vädret kan vara orsaken till att de erfarna fiskarna försvunnit.

– Vädret kan slå om på någon minut där ute. Från solsken och lugnt till krabb och grov sjö med 20-25 sekundmeter och en och en halv meter höga vågor, säger han.

Temperaturen i vattnet ska vara runt 15 grader i området där båten hittades.

Flera boende i bygden berättade i går om både chock och sorg.

– En sådan här dag tänker man bakåt i tiden, hur många som blivit drabbade när det hänt olyckor på Hjälmaren, säger fastlandsbon Jörgen Carlsson som cyklat ner till färjeläget.

 – Olyckan är obegriplig, de var två så otroligt erfarna fiskare, säger Anna-Lena Ashcroft, Valenbo.

Brodern till en av de saknade männen var fortfarande ute och sökte vid halv niotiden på måndagen.

– Ingen här har sovit ordentligt på ett dygn, nu åker vi hem och försöker sova så att vi är utvilade i morgon när den stora insatsen drar i gång igen, säger han till Nerikes Allehanda.

Så söker polisen i dag

Polis på plats i Lungers hamn i dag, tisdag, gör bedömningen att det är "tämligen osannolikt att de saknade männen är vid liv".

Sökinsatserna inriktas på att hitta deras kvarlevor i vattnet, vilket innebär att man söker med en sonarutrustad båt som körts till området från Stockholm, samtidigt som en mindre båt med sökande hund söker av olika områden i närheten av bland annat fiskeredskapen.

Skulle man få indikationer på att något finns under vattnet, kan dykare kallas till platsen på kort varsel.

Mer läsning

Annons