Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två saknas på Hjälmaren

(Uppdaterad 22.05) Vid 17.45 har räddningstjänsten larmats till en båtolycka på Hjälmaren

Annons
Ön Valen från luften, sedd från väster. I vattnen nedanför platsen där flygfotot är taget sker just nu en räddningsinsats.

Det är ännu osäkert vad som hänt. Haveristen ska befinna sig norr om ön Foren i farvattnen i västra delarna av Arboga kommun, väster om ön Valen.

- Vi har fått rapporter om att två fiskare som varit ute för att vittja nät saknas. En tom båt har påträffats, säger Peter Eriksson vid räddningstjänsten i Arboga.

Olyckan har utlöst ett mycket stort räddningspådrag:

- Vi från räddningstjänsten söker efter personerna. Sjöräddningen söker och vi har också helikopter på plats, sade Peter Eriksson direkt efter larmet.

Två timmar efter larmet fanns inget nytt att rapportera:

- Alla är fortfarande ute och söker. Vi har inte hittat något, säger Peter Eriksson.

Senare under söndagskvällen lämnade räddningstjänsten över ansvaret till polisen:

- Rent krasst kan man säga att räddningstjänsten gjort bedömningen att det inte längre handlar om livräddning, och därmed är det inte formellt sett deras ansvar. Men vi har fortfarande hopp om att finna de båda vid liv, säger Ivan Åslund, befäl vid Västmanlandspolisens länskommunikationscentral och fortsätter:

- Sjöräddningssällskapet är ute och söker. Vi har ringt in frivilligt båtfolk enligt en kontaktlista som vi har. Missing People kommer att hjälpa till och söka från land. Vi hoppas naturligtvis att de lyckats ta sig i land på någon ö eller holme.

Att räddningstjänsten avslutat sin del i sökandet är i enlighet med föreskrifter; räddningstjänsten ska användas i den akuta fasen. Därefter får polisen koordinera det fortsatta sökandet med andra resurser samt frivilliga. Räddningstjänsten måste ha sina resurser i beredskap för andra larm där akut fara hotar.

Även helikopter har använts i sökandet. Det är ovisst hur länge den kan användas under söndagen med hänsyn till det tilltagande mörkret.

De båda männen som saknas är i 30- respektive 60-årsåldern.

Under måndagsmorgonen var de båda männen fortfarande inte återfunna.

Mer läsning

Annons